Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. travanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 17. veljača 2020.

VIJEĆE KARDINALA NASTAVLJA RAD NA REFORMI RIMSKE KURIJE

U ponedjeljak, 17. veljače u Vatikanu se sastaje Vijeće kardinala koje papi Franji pomaže u kurijalnoj reformi

U ponedjeljak, 17. veljače 2020. u Vatikanu se sastaje Vijeće kardinala koje papi Franji pomaže u kurijalnoj reformi, prenosi Vatican News.

Na 33. zasjedanju toga savjetodavnog vijeća do srijede 19. veljače će se razmatrati dorađeni nacrt kurijalnoga statuta koji planira Papa. Prvi nacrt u travnju prošle godine razaslan je svim biskupskim konferencijama, redovničkim poglavarima, kurijalnim ustanovama kao i crkveno-pravnim fakultetima u Rimu.

U drugoj objavi prije svega biskupske konferencije trebale se izjasniti o pojedinim dijelovima dokumenta. Još uvijek se ne zna kada bi trebala biti objavljena planirana apostolska konstitucija „Praedicate evangelium” (Navještajte Evanđelje), no promatrači se nadaju da bi to moglo biti u prvoj polovici godine. Taj bi papinski dokument trebao zamijeniti sadašnju apostolsku konstituciju „Pastor Bonus“ Ivana Pavla II., koja je na snazi od 28. lipnja 1988. godine.

Vijeće kardinala koje je sazvao papa Franjo godine 2013. isprva je imalo osmoricu, zatim devetoricu a danas šestoricu kardinala. Trenutačni su članovi kardinali Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa kao koordinator, Giuseppe Bertello kao predsjednik Uprave Grada Vatikana, Reinhard Marx iz Münchena, Oswald Gracias iz Bombaya, Sean Patrick O’Malley iz Bostona i Papin državni tajnik Pietro Parolin. Tajnici Vijeća kardinala su biskupi Marcello Semeraro i crkveni pravnik Marco Mellino. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: