Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. srpanj 2020.

Vijesti

Kenscoff, 17. veljača 2020.

U POŽARU U JEDNOM SIROTIŠTU NA HAITIJU POGINULO 15 DJECE

U toj zemlji, među najsiromašnijima u svijetu, brojni roditelji šalju svoju djecu u te ustanove kako bi im zajamčili smještaj i školovanje

Najmanje je 15 djece poginulo i više njih ranjeno u požaru koji je izbio u noći između četvrtka i petka u jednom sirotištu u Kenscoffu, u predgrađu Port-au-Princea, glavnoga grada Haitija. Prema izvještavanju UNICEF-a, među žrtvama ima i djece stare samo nekoliko mjeseci.

Službama za krizne situacije trebalo je više od sat vremena da dođu do te ustanove smještene u južnom dijelu glavnoga grada. Prema izjavama svjedokā požar su izazvale svijeće korištene za rasvjetu jer zbog kvara na generatoru nije bilo struje. Ravnateljica haićanske službe za socijalnu pomoć izjavila je da to sirotište, u kojemu je bilo smješteno 60 djece, nije imalo potrebna odobrenja. Ustanovom upravlja jedna američka evangelička skupina, Church of Bible Understanding, koja vodi još jednu ustanovu u toj karipskoj zemlji, te se tako brine o ukupno 200 djece.

Osim djece bez obitelji, sirotišta na Haitiju ugošćuju maloljetnike čiji su roditelji presiromašni da bi brinuli o njima. Takve ustanove stoga jamče smještaj i školovanje, a posebno su se proširile nakon potresa 2010. godine, u kojemu je poginulo 250.000 osoba.

Haićanske vlasti smatraju da, od ukupno oko 30.000 djece, njih četiri od pet koji su smješteni u sirotištima, imaju žive roditelje. Ipak – kako javlja Reuters – samo je 35 od 754 sirotišta autorizirano, a drugih 100 uskoro će dobiti dozvolu. Vlada je u posljednjih pet godina zatvorila oko 160 takvih ustanova te spriječila da se otvore druge.

Duboko sam ožalošćen smrću djece u sirotištu. Potičem nadležne vlasti da razjasne uzroke te tragedije – napisao je u tweet poruci haićanski predsjednik Jovenal Moise. Spomenimo na kraju da je gospodarsko stanje te zemlje i dalje tragično. Prema izvještaju Svjetske banke, gotovo 60% stanovnika Haitija, od njih više od 11 milijuna, preživljava s manje od 2,40 dolara dnevno. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: