Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. ožujak 2020.

Vijesti

Rim, 16. veljača 2020.

U RIMU SE NASTAVLJAJU MIROVNI PREGOVORI SUKOBLJENIH STRANA U JUŽNOM SUDANU

Sve strane obvezale su se omogućiti pristup humanitarnoj pomoći iz inozemstva, no sukobi u zemlji zahtijevaju sveobuhvatno političko rješenje

Nakon sklapanja primirja u Južnom Sudanu sredinom siječnja, sukobljene strane nastavljaju u Rimu mirovne pregovore, prenosi 15. veljače Vatican News.

Zajednica sv. Egidija priopćila je kako predstavnici Vlade predsjednika Salve Kiira Mayardita i pet oporbenih skupina koje su nedavno sudjelovali u obustavi oružanih sukoba u tijeku ožujka nastaviti razgovore s vojnim čelnicima u kojima posreduje Zajednica sv. Egidija i predstavnici drugih međunarodnih organizacija. Pritom je riječ o mehanizmima kojima će se održati primirje te iznaći dublji razlozi sukoba kao i pravila za bolje funkcioniranje vlade.

U siječanjskom sporazumu sve su se strane obvezale omogućiti pristup humanitarnoj pomoći iz inozemstva, osobito pred prijetećom nestašicom hrane, no sukobi u zemlji zahtijevaju sveobuhvatno političko rješenje, istaknuto je u priopćenju Zajednice. Generalni tajnik Zajednice sv. Egidija Paolo Impagliazzo, koji posreduje u pregovorima, predstojeće razgovore u priopćenju je ocijenio „važnim korakom u učvršćenju mirovnog procesa”. Posebni izaslanik predsjednika Kiira Barnaba Marial Benjamin zahvalio je Zajednici što je uspjela stvoriti uvjete za „inkluzivni dijalog” i istaknuo da su na „pravom putu ka miru koji si papa Franjo toliko želi” te da imaju „zadaću i dobru volju to i ostvariti”.

Uime oporbenih skupina general Thomas Cirillo Swaka istaknuo je pak „da nastoje prekinuti sva neprijateljstva i prijetnje na društvenim mrežama kako bi se stvorili uvjeti za dijalog”. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. ožujak 2020.

    Il Papa a Santa Marta: chiediamo la grazia di piangere con chi piange

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: