Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. ožujak 2020.

Vijesti

Uromi, 16. veljača 2020.

PLENARNO ZASJEDANJE INDIJSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE POSVEĆENO DIJALOGU

Dijalog - put prema istini i milosrdnoj ljubavi, tema je plenarnog zasjedanja Indijske BK koje se održava od 13. do 19. veljače, u Bangaloreu

U Bangaloreu, u Indiji, od 13. do 19. veljače održava se zasjedanje plenarne skupštine Indijske biskupske konferencije na temu: „Dijalog – put prema istini i milosrdnoj ljubavi“. Na susretu koji se održava svake dvije godine sudjeluje gotovo 200 biskupa iz 174 biskupije triju obreda kojima se koristi katolička indijska zajednica; latinski, siro-malabarski i siro-malankarski.

Tema je susreta nastavak one o kojoj su biskupi razgovarali prije 20 godina i želi istaknuti obnovljenu zauzetost Crkve u Indiji za dijalog sa svim društvenim stvarnostima, što je jedini put za promicanje društvenog sklada u zemlji koja je izložena neprestanim napetostima – rekao je na tiskovnoj konferenciji kardinal Oswald Gracias, predsjednik Indijske biskupske konferencije i istaknuo – Dijalog je tapiserija u koju su utkane različite kulture, jezici i etničke skupine, a Crkva koja se stavila u službu društva, bila je pionir na odgojnom, obrazovnom i zdravstvenom području upravo radi promocije indijskog društva.

U nekoliko govora prvoga dijela zasjedanja istaknute su različite dimenzije. Apostolski nuncij, nadbiskup Giambattista Di Quattro, na misi prilikom otvaranja zasjedanja istaknuo je da su svi pozvani promicati mir i sklad u društvu, te je spomenuo dragocjeno djelo koje je Crkva učinila za indijsko društvo.

U uvodnoj riječi na početku zasjedanja, kardinal Gracias je istaknuo kako su rušenje zidova koji razdvajaju i izgradnja mostova za ujedinjenje, prioriteti Crkve u Indiji. To je ponovio i prvi potpredsjednik Indijske biskupske konferencije, biskup Joshua Mar Ignathios, napominjući da je Crkva u svojem poslanju napredovala unatoč nevoljama, krizama i sukobima u nekim dijelovima zemlje.

Tijekom zasjedanja skupštine, biskupi koji će održati i odvojene susrete koje će posvetiti osobito svakom od ta tri obreda, produbit će temu kako bi pronašli nove putove dijaloga i jedinstva unutar i izvan Crkve. U tu su svrhu pozvani govoriti i predstavnici drugih religija. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. ožujak 2020.

    Il Papa a Santa Marta: chiediamo la grazia di piangere con chi piange

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: