Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 15. veljača 2020.

PAPA: FINANCIJSKE MALVERZACIJE SU NESPOJIVE S NARAVI I SVRHAMA CRKVE

Papa predsjedao inauguraciji 91. sudske godine Suda Države Vatikanskoga grada

Papa Franjo predsjedao je 15. veljače 2020. u Vatikanskoj apostolskoj palači inauguraciji 91. sudske godine Suda Države Vatikanskoga grada, u nazočnosti promicatelja pravde, prelata preslušatelja, službenika, pravnika i suradnika Suda.

Papa je u svome govoru istaknuo opredijeljenost Svete Stolice za borbu protiv nezakonitosti u financijskom sektoru na međunarodnoj razini. Upozorio je da je na tome polju bilo djela koja „je teško pomiriti s naravi i svrhama Crkve“ i koja su stvorila dezorijentiranost i zabrinutost u zajednici vjernika. Papa je pritom izrazio „čvrsto“ povjerenje u pravosudna i istražna tijela istaknuvši kako je važno to da prijave o navodnim zlodjelima dolaze od vlasti unutar Vatikana, pokazujući tako učinkovitost u provedbi zakona kako to zahtijevaju međunarodni standardi.

Molim vas da sa sve većim uvjerenjem slijedite put pravde kao put koji omogućuje autentično bratstvo u kojem su svi zaštićeni, posebno najslabiji i krhki, pozvao je Papa primijetivši kako pravda koju je predlagao Isus nije jednostavan skup tehnički primjenjivih pravila, nego raspoloživost srca koja vodi one u čijim je rukama odgovornost.

„Međutim, treba reći da samo pravda nije dovoljna, već ona treba – primjećuje Papa – biti popraćena i drugim vrlinama: razboritošću, hrabrošću i umjerenošću“. Razboritošću kako bi se razlikovalo istinu od laži; umjerenošću radi uspostave ravnoteže; jakost kako bi se prevladalo teškoće nadjačavanjem „pritisaka i strasti“. Treba podsjetiti da postoje „ljudi koji su gladni i žedni pravde, napaćeni ljudi, ponekad obuzeti egzistencijalnom tjeskobom i očajem“, stoga se moramo potruditi razumjeti „uzroke pogreške i krhkosti onih koji su prekršili zakon“.

„Kad prosuđujete, morate biti oni koji, usred složenosti ljudskih poslova, daju ispravne odgovore, povezujući ispravnost zakonâ s onim većim a to je milosrđe kojem nas je Isus učio. Naime, milosrđe nije dokinuće pravde, već njezino ispunjenje (usp. Rim 13,8-10), jer sve izdiže na višu razinu, gdje čak i oni osuđeni na najstrože kazne pronalaze iskupljenje nade. Bavljenje sudstvom zahtijeva ne samo naobraženost i ravnotežu, nego i veliku ljubav prema pravdi i svijest o velikim i potrebnim odgovornostima vezanim uz donošenje suda. U svojoj zadaći ne smijete zanemariti stalno zalaganje za razumijevanje uzroka pogreške i krhkost onih koji su prekršili zakon“, primijetio je Papa.

Papa naglašava opredjeljenje Svete Stolice za borbu protiv nezakonitosti u financijskom sektoru na međunarodnoj razini, jačajući „odnose nadahnute suradnjom i zajedništvom“, „stvaranjem internih instrumenata nadzora i intervencija sposobnih za provođenje stroge i učinkovite kontrole“. Reforme su to koje su u skladu s Učiteljstvom Crkve:
„Stoga bi glavna svrha ovih reformi trebala biti uključena u poslanje Crkve, štoviše ona je sastavni i bitni dio njezina ministerijalnog djelovanja. To objašnjava činjenicu da je Sveta Stolica uključena u napore međunarodne zajednice oko izgrađivanja pravednog i iskrenog suživota, a prije svega pozornog na uvjete najnevoljnijih i isključenih, lišenih osnovnih životnih dobara, koji su često zgaženi u svome dostojanstvu i koje se smatra nevidljivima i odbačenima“, rekao je Papa u svome govoru na inauguraciji nove sudske godine u Vatikanu. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: