Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 15. veljača 2020.

PAPA FRANJO ŠPANJOLSKIM LAICIMA: ŠIRITE RADOST EVANĐELJA

Papa je uputio poruku kardinalu Blàszquezu Pérezu, predsjedniku Španjolske BK, povodom nacionalnoga kongresa o laicima

Povodom nacionalnoga kongresa o laicima koji se održava u Madridu od 14. do 16. veljače 2020. o temi „Božji narod na izlasku“, papa Franjo je uputio poruku kardinalu Blàszquezu Pérezu, predsjedniku Španjolske biskupske konferencije

Živu Božju riječ valja propovijedati kroz kršćansko svjedočanstvo, zanosno i radosno, kako bi se srušili i najviši zidovi koji odvajaju i isključuju – napisao je papa Franjo u poruci upućenoj španjolskim laicima, u kojoj ih je potaknuo da se zbog toga ne trebaju bojati gaziti putovima, ući u svaki kutak društva, doći do kraja grada, doticati rane ljudi.

Poruku, koju je poslao kardinalu Ricardu Blàzquezu Pérezu, predsjedniku Španjolske biskupske konferencije, napisao je povodom trodnevnoga kongresa katoličkih laikā u Španjolskoj, koji se održava u Madridu o temi „Božji narod na izlasku“, a koji je završni dio četverogodišnjega pastoralnoga plana započetoga 2016. godine. Dug je to put priprave – primijetio je Papa te spomenuo ljepotu razmjene idejā i iskustava, počevši od različitih stvarnosti u kojima su laici prisutni, kako bi se obogatili i dali da raste zajednica u kojoj se živi.

Idite i naviještajte evanđelje – Papin je poticaj upravljen laicima, koje je ohrabrio da žive svoj poziv uronjeni u svijet, slušajući, s Bogom i Crkvom, bȉlo svojih suvremenika, naroda. Papa Franjo je, osim toga, pozvao laike da izbjegavaju iskušenja klerikalizma, natjecanja, karijerizma, krutosti i negativnosti.

Crkva se Božja trudi ići u susret drugomu, ne sudeći o njemu, ne osuđujući ga, nego pružajući mu ruku kako bi ga poduprla, ohrabrila ili jednostavno kako bi ga pratila u njegovu životu – napomenuo je Papa. Kako bismo to činili, i dosljedno živjeli dar krštenja, bitno je da postanemo svjesni činjenice da smo dio kršćanske zajednice. Nismo bilo koja skupina, a ni nevladina organizacija, nego Božja obitelj pozvana okupiti se oko istoga Gospodina – istaknuo je papa Franjo.

U dan kada se u Crkvi spominjemo svetih Ćirila i Metoda, zaštitnika Europe, misionarski je mandat uvijek aktualan i uvijek nam se vraća jednako snažan kako bismo učinili da uvijek nov glas evanđelja odzvanja u svijetu u kojemu živimo, a posebno u ovoj staroj Europi u kojoj Radosnu vijest guše brojni glasovi smrti i očaja – istaknuo je Papa u poruci španjolskim laicima. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: