Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 15. veljača 2020.

DIJALOG I ZAJEDNIČKI CILJEVI U TEMELJU SU ODNOSA IZMEĐU ITALIJE I SVETE STOLICE

Obitelj, Mediteran, kraj života, migranti - teme su koje su bile u središtu razgovora u prigodi proslave obljetnice Lateranskih ugovora

U četvrtak, 13. veljače 2020. u Rimu, u Palači Borromeo, održana je tradicionalna svečanost povodom obljetnice Lateranskih ugovora, na kojoj su bili, među ostalima, talijanski predsjednik Mattarella, Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, te talijanski premijer Giuseppe Conte.

Ključna je riječ slaganje; postoji snažna volja za slušanjem i razmatranjem stajališta Crkve – istaknuo je kardinal Parolin, te primijetio da ima više slaganja nego protivnosti. Osim toga, jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo na susretu između Italije i Svete Stolice, bila je obitelj. Po kardinalovu mišljenju talijanska Vlada obitelji posvećuje posebnu pozornost, i to ponajviše onima koje su najviše u teškoćama. U tom se kontekstu razgovaralo i o invaliditetu i poslu za mlade.

U središtu su razgovora bile i etičke teme. Papin je državni tajnik rekao da je kraj života bio jedno od pitanja o kojima se razgovaralo na susretu. Govorili smo o kraju života i palijativnoj skrbi, te posebno o važnosti rada u svrhu palijativne skrbi – napomenuo je kardinal te dodao da Ministarstvo sveučilišta razmišlja o tomu da utvrdi točno određene studije, kako bi se medicinska zajednica bolje suočila s tim temama.

Nije se moglo zaobići ni stanje na Mediteranu. Kardinal Parolin je istaknuo da između Italije i Svete Stolice vlada veliko slaganje što se tiče vanjske politike, jer su i za Svetu Stolicu i za Italiju važni multilateralni odnosi kao metoda za suočavanje i rješavanje brojnih postojećih sukoba. Posebno je što se tiče Libije – primijetio je – potrebno poštovati embargo na oružje i prekid vatre. Kardinal je također izrazio zadovoljstvo načinom na koji se Italija suočava s pitanjem migranata.

Odnosi između Italije i Svete Stolice potpuno su ukorijenjeni. Postoji stalni i kontinuirani dijalog, kao i veliko slaganje – istaknuo je pak talijanski premijer Giuseppe Conte. Vrlo cijenimo sve inicijative Svete Stolice – dodao je – i njezin prinos što se tiče ljudskih prava i promicanja društvene pravednosti. Talijanska biskupska konferencija i svijet katoličkih udruga daju važan prinos društvenom uključivanju, a to je dužno i iskreno priznanje koje Vlada očituje Crkvi – rekao je talijanski Premijer. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: