Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. veljača 2020.

Vijesti

Rim, 13. veljača 2020.

KLANJATELJICE KRVI KRISTOVE SUDJELOVALE U MOLITVI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Sudjelovale su brojne redovnice, pripadnice raznih družbi, koje neumorno djeluju u borbi protiv ropstva svake vrste

U subotu, 8. veljače 2020., u bazilici sv. Antuna Padovanskog u Rimu (Lateran), obilježeno je sjećanje na svetu Jozefinu Bakhita. U izmjeni molitve i glazbe, svjedočanstava i liturgijskih čitanja, proslavljen je šesti po redu Svjetski dan molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima u organizaciji Unije viših redovničkih poglavara i poglavarica Italije. U organizaciju ovog lijepog molitvenog susreta i provedbi programa, aktivno su se uključile sestre i novakinje iz formativne zajednice internacionalnog novicijata Družbe Klanjateljica Krvi Kristove u Rimu.

Molitvom je predsjedao kardinal Michael Czerny, potpredsjednik Sektora za migrante i izbjeglice Dikasterija za službu cjelovitog ljudskog razvoja.

U vrlo toploj atmosferi, koja je dirnula svaku osobu prisutnu na molitvenom bdijenju, sudjelovale su brojne redovnice, pripadnice raznih družbi, koje neumorno djeluju u borbi protiv ropstva svake vrste.

Kardinal Czerny naglasio je da se „trgovanje ljudima očituje u mnogim aspektima. Vjerojatno je najpoznatija seksualna eksploatacija, ali brojčano je možda najvažnija eksploatacija na radnom mjestu. Zatim, tu je okrutan i grozan aspekt trgovine organima“.

Na oltaru je bilo postavljeno pet svijeća kao simbol svih 5 kontinenata, a ispred oltara tri prazne stolice koje simboliziraju seksualno iskorištavanje žena. Gajbe za voće i povrće simbol su radnika koji dolaze iz Azije i Afrike i koji su na farmama nezaštićena i neplaćena radna snaga, kao i drugi simboli: afrička tkanina, lanci, globus svijeta i slika svete Bakhite koja je bila žrtva trgovine ljudima prije nego što je postala redovnica.

Molitveno bdijenje završilo je kratkom molitvom svetoj Bakhiti dok su svi prisutni bili povezani nitima raznih boja simbolizirajući zajedništvo u borbi protiv ropstva svake vrste.

Govoreći za Osservatore Romano, kardinal Michael Czerny je rekao: „Najdosljedniji odgovor Crkve protiv trgovine ljudima uvijek su, u cijelom svijetu, redovnice. One su prve koje se obraćaju žrtvama i nude, ako je moguće, oslobođenje, zatim rehabilitaciju i konačno njihovu integraciju ili reintegraciju u društvo“.

Mnoge Klanjateljice Krvi Kristove iz cijelog svijeta koje se ovih dana, zbog potrebe Družbe, nalaze u Rimu, sudjelovale su u nedjelju, 9. veljače, u hodu koji je krenuo od Castel Sant’Angelo do Trga svetog Petra kako bi svi skupa sudjelovali na Angelusu. Papa Franjo se u svom obraćanju prisjetio svete Josephine Bakhite i spominjući Svjetski dan molitve i razmišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima pozvao na „predano zalaganje sviju: institucijâ, udrugâ i obrazovnih ustanova“ kako bi se „suzbilo tu kugu koja iskorištava najslabije“, prenosi mrežna stranica klanjateljice.hr. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. veljača 2020.

    Il Papa: non inceneriamo il sogno che Dio ha su di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: