Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. veljača 2020.

Vijesti

Zagreb/Sesvetska Sopnica, 13. veljača 2020.

DUHOVNA OBNOVA I SAMOSTANSKI KAPITUL U SESVETSKOJ SOPNICI

Tema duhovne obnove bila je "Franjevački red charisma", koju je predstavio samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica

U župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba u srijedu, 12. veljače 2020. svećenici franjevci Bosne Srebrene, samostanskog područja Sv. Ilije Zagreb održali su prvi ovogodišnji samostanski kapitul i duhovnu obnovu. Na oba sadržaja sudjelovala su šestorica svećenika franjevca pastoralno angažirani u četiri administrativno pripadajuće župe (Gvozd, Križpolje, Sesvetska Sopnica i Vojnić): fra Tomislav Jurić, fra Juro Marčinković, fra Zdravko Dadić, fra Stipo Karajica, fra Božo Lujić i fra Ivo Bošnjak.

Susret je započeo zajedničkom molitvom i uvodnim pozdravom dobrodošlice gvardijana samostanskog područja fra Zdravka Dadića.

Tema duhovne obnove bila je "Franjevački red charisma", koju je predstavio samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, iz čijeg izlaganja su se mogle čuti glavne značajke franjevačkog Reda, kako kroz povijest, tako i danas. Izneseni su smisleni poticaji za budući rad i život u samostanima, župama, kao područjima boravka i rada svećenika franjevca. Nazočni su se složili kako je odabir teme aktualan i dobro priređen te kako treba učiniti sve da svaki čovjek, posebno svećenik bude zauzet radom i da radeći, uz molitvu, ostvaruje sebi i bližnjemu dobro i radost.

Nakon duhovne obnove održan je i prvi ovogodišnji samostanski kapitul, na kojemu su razmatrana pismena pastoralno-financijska godišnja izvješća sa župa, kao pripomoć i smjernice upravi Provincije za organizaciju njihove predstojeće proljetne sjednice. Bilo je govora o prošlo završenoj godini u kojoj je dosta toga lijepog poduzeto i učinjeno na pastoralno-duhovnom, građevinskom i karitativnom planu, zatim sve veća duhovna potreba vjernika za primanje sakramenata, posebno sakramenata inicijacije. Uz sve pozitivno istaknuto u prošloj godini, spomenuto je i još uvijek dosta teško ekonomsko, migrantsko stanje i nazaposlenost ljudi, zbog čega se dosta vjernika, pa i cjelokupnih obitelji iz svih pobrojanih župa odlučilo na odlazak i seljenje u treće zemlje te je izražena nada da će se trend barem malo zaustaviti u ovoj godini. Razgovaralo se također i o pripremama mladih u župama za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zagrebu 9. i 10. svibnja ove godine.

Prva ovogodišnja duhovna obnova i slavlje Kapitula svećenika franjevaca Bosne Srebrene samostanskog područja Zagreb završeni su u bratskom ozračju zajedničkim objedom i druženjem u samostanskoj blagovaonici kod domaćina franjevaca i njihovih župljana. (kta/fia)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. veljača 2020.

    Il Papa: non inceneriamo il sogno che Dio ha su di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: