Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. veljača 2020.

Vijesti

Vatikan, 12. veljača 2020.

QUERIDA AMAZONIA - PAPA POZIVA SVE DA PROČITAJU ZAVRŠNI DOKUMET SINODE

Papa ističe da ovu pobudnicu upućuje “cijelom svijetu”, “kako bih probudio njihovu naklonost i brigu za zemlju

U srijedu, 12. veljače 2020. Papa Franjo dao je objaviti svoju postsinodalnu apostolsku pobudnicu Querida Amazonia. Pobudnica sadrži 111 brojeva i 145 bilješki, a Papa ju je potpisao u Bazilici Svetog Ivana Lateranskog 2. veljače 2020., sedme njegova pontifikata.

Pobudnica je napisana jednostavnim i razumljivom jezikom, a citira različite biskupske konferencije, pape, II Vatikanski kocil, te južnoameričke pjesnike među kojima ima i onih koji se ne izjašnjavaju katolicima, prenosi Fratellanza umana.

Odmah na početku Papa ističe kako je pobudnica njegov “vlastiti odgovor na dijalog i razlučivanje”, da se neće “detaljno baviti svim pitanjima sadržanim u Završnom dokumentu”, jer ga ne želi “nadomijestiti niti duplicirati”. On zapravo želi “predložiti kratki okvir za razmišljanje koji se konkretno može primijeniti na život regije Amazonije, jednu sintezu zabrinutosti” koje je već “izrazio u ranijim dokumentima, a koji nam mogu pomoći usmjeriti se u skladan, kreativan i plodan prijem cijelog sinodalnog procesa” (Usp. Querida Amazonia, 2).

Opisujući nakanu pobudnice ističe: “Ujedno bih želio službeno predstaviti Završni dokument, u kojem su izloženi zaključci Sinode”, i u kojem se nalaze doprinosi “mnogih ljudi koji bolje od mene ili Rimske kurije znaju probleme i pitanja amazonske regije”, te dodaje: “budući da tamo žive, oni doživljavaju njezinu patnju i strastveno je vole”, stoga, “radije ne bih citirao Završni dokument u ovoj pobudnici, nego bih potaknuo sve da ga u cijelosti pročitaju” (Usp. QA, 3).

Papa ističe da ovu pobudnicu upućuje “cijelom svijetu”, “kako bih probudio njihovu naklonost i brigu za zemlju koja je također ‘naša’, te ih pozivam da je cijene i priznaju kao sveti misterij”. Osim toga Papa ističe da nas problemi tog područja obvezuju “da razmotrimo niz drugih važnih pitanja koja mogu pomoći i drugim regijama našeg svijeta u suočavanju sa vlastitim izazovima” (Usp. QA, 5).

Pobudnica je sadržana od Uvoda (1-7), četiri poglavlja, odnosno četiri sna: I. Društveni san (8-27), II. Kulturni san (28-40), III. Ekološki san (41-60) i IV. Crkveni san (61-110), te zaključka pod nazivom: Majka amazonske regije (111).

Svoje snove opisuje ovako:
“Sanjam regiju Amazonije koja se bori za prava siromašnih, izvornih naroda i najmanje naše braće i sestara, da se može čuti njihov glas i uvećati njihovo dostojanstvo.
Sanjam Amazonsku regiju koja može sačuvati svoje karakteristično kulturno bogatstvo, u kojem ljepota našeg čovječanstva sjaji na toliko različitih načina.
Sanjam regiju Amazonije koja ljubomorno može sačuvati svoju nepreglednu prirodnu ljepotu i nadasve bogat život u rijekama i šumama.
Sanjam o kršćanskim zajednicama sposobnim da se velikodušno zauzmu, inkardiniraju u amazonskoj regiji i daju Crkvi nova lica s amazonskim obilježjima” (QA, 7).

U pobudnici je ističe važna uloga vjernica i vjernika laika, te trajnih đakona. Ne spominju se tzv. viri probati, jer je Papa želio usmjeriti pozornost na goruća pitanja, važnija od spomenutog. No samim “službenim predstavljanjem” i pozivanjem “na čitanje Završnog dokumenta” Sinode, Papa je dao do znanja da se sinodalni proces i dalje nastavlja. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. veljača 2020.

    Il Papa: non inceneriamo il sogno che Dio ha su di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: