Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2020.

Iz katoličkog tiska

Radosna vijest br. 531

Radosna vijest br. 531

Gana, 4. veljača 2020.

Radosna vijest

Blagoslov kapelica u selima Dondoni i Torchedo

Pozdrav iz Misije Tatale! Mi još uvijek slavimo Božić i Novu godinu u selima. Treba vremena za 50 filijala. A k tomu još i svi formacijski susreti za voditelje molitava i drugih skupina, posjeti bolesnima, uz darove i pomoć siromašnima…

Naši novaci, njih 10, i dva asistenta došli su na praktičnu evangelizaciju te su proveli četiri dana u devet sela.

Pomagali su im domaći animatori, kao i mjesni voditelji molitava i animatori. Bio je to pogođen program: novaci su bili sretni zbog posebnog iskustava evangelizacije, a ljudi pak oduševljeni da je netko našao vremena da ih posjeti i objasni puno toga u međusobnom razgovoru. Neki ih nisu htjeli pustiti da odu. Svi su ih molili: „Dođite nam opet.“ Iduće će im godine novi novaci uslišati molitve.

Program je bio jednostavan. Jutarnji posjet obiteljima uz božićne pjesme i priču te molitvu i razgovor. Poslije oratorij za djecu i mlade, a na kraju susret s cijelim selom. Bilo je puno pjesme i plesa, radosti, zajedništva i slavlja.

Kako što čitate, na prvom je mjestu uvijek evangelizacija, a usput i druge aktivnosti: koncerti, susreti…

Za posvetu novih dviju kapelica, u selu Dondoni i selu Torchedo, došao nam je biskup. Selo Torchedo dobilo je kapelicu zahvaljujući jednoj hrvatskoj obitelji iz BiH koja je za vrijeme domovinskog rata bila prisiljena napustiti Posavinu i skloniti se u Hrvatsku. Samo otac obitelji radi, i to kao keramičar. Radio je prekovremeno da bi pomogao svoju crnu braću u vjeri. Ne sumnjam da će cijelu obitelj Gospodin nagraditi za tu veliku žrtvu.

Selo Dondoni dobilo je kapelicu zahvaljujući nebrojenim/mnogobrojnim darovima Hrvata iz Hrvatske i BiH, ali ipak najviše iz zagrebačkih župa kojima upravljaju salezijanci. I Papinska misijska djela u Hrvatskoj i BiH darovima su sudjelovala u izgradnji. Naslov kapelice u selu Torchedo je Mučenici Ugande, a naslov kapelice u selu Dondoni Sv. Dominik Savio.

Svim darovateljima od srca zahvaljujem u ime mnogobrojnih, radosnih i sretnih vjernika. Gdje god imamo izgrađenu kapelu/crkvicu, zajednice brže rastu, jer se imaju gdje okupiti i za kiše i za sunca. To vjernicima puno znači, pa mogu pozvati i svoje prijatelje i susjede, potencijalne buduće katolike. I tako se širi Božje kraljevstvo. Za vrijeme božićnog obilaska zajednica bio sam iznimno sretan zbog rasta svih zajednica gdje su kapelice izgrađene. Sada Torchedo ima više od 200 katolika (krštenih i onih koji se pripremaju za krštenje), a Dondone njih oko 130.

Preporučam u vaše molitve planove za izgradnju drugih kapelica tijekom ove godine. Planiramo ih izgraditi barem tri-četiri (za dvije imamo novca), ali potrebno je i bušenje sedam bunara i izgradnja dviju škola.

Molimo sve koji žele pomoći da se uključe svojim molitvama i darovima. Svaki dar je dobrodošao i na svakom daru zahvaljujemo!


Zahvalni vaš

don Ivan Stojanović,
misionar u Gani

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: