Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Žepče, 3. veljača 2020.

"KOMUNISTIČKE KARIKATURE O ZAGREBAČKOM NADBISKUPU STEPINCU NASTALE IZMEĐU 1945. I 1947."

Izložba ostaje otvorena idućih šest dana

U KŠC-u "Don Bosco" u Žepču otvorena je 1. veljače 2020. izložba "Komunističke karikature o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu nastale između 1945. i 1947." te je prikazan komunistički propagandni film iz 1946. o procesu i osudi kardinala Stepinca. Organizatori izložbe su Matica hrvatska, ogranak Žepče; KŠC Don Bosco; Družba Braća hrvatskog zmaja; Đakovačko-osječka nadbiskupija i Matica hrvatska, ogranka Osijek, prenosi nedjelja.ba.

Nazočne su na početku pozdravili ravnatelj KŠC-a don Milan Ivančević i predsjednik Matice Hrvatske, ogranak Žepče, Perica Jukić.

Ivica Završki, potpredsjednik ogranka Matice hrvatske u Osijeku i zmaj Gornjogardski, istaknuo je da je cilj da izložba predstavi diljem Hrvatske i BiH, ali i šire, o kakvoj se laži i obmani komunističke ideologije radi kada je u pitanju blaženi kardinal Stepinac podcrtavši da je u pitanju čovjek koji je bio svetac, a ne zločinac. Dodao je da je izložba u Žepče došla iz plehanskog samostana, a da će iduća postaja biti Hrvatska katolička misija u Salzburgu.

Akademik Antun Tucak, zmaj Sovićki, upravitelj Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Osijek i osnivač Družbe Braće Hrvatskog Zmaja u Osijeku, predstavio je djelovanje družbe Braće Hrvatskog Zmaja osnovane 1905., zabranjene 1946. i ponovo obnovljene 1990. s ciljem da bi propagirala svijetu poznate Hrvate koji su dali svoj doprinos u znanosti, kulturi i drugim područjima društvenog djelovanja među kojima je nezaobilazni lik blaženog kardinala Stepinca.

Izložbu je otvorio mons. dr. Vladimir Dugalić, dekan na đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.Prof. Dugalić je naglasio daizložbi treba pristupiti kritički jer ona otkriva zašto i danas mnogi kardinala Stepinca gledaju u lošem svjetlu, da izložba otkriva pogubne posljedice ideološke manipulacije u kojoj su mnogi odgajani, uskraćeni za istinu i ostavljeni živjeti u svojim zabludama.Kazao je da izložba istovremeno daje i snažnu kritiku medija te otkriva pogubne posljedice kada se umjetnost i mediji stave u službu određene ideološke propagande.

"Ova izložba stoga je snažna kritika zloporabe medija od strane komunističke ideologije jer nam otkriva njezinu zloću, isključivost propagande u kojoj cilj opravdava sredstvo, zatvorenost prema istini, jer ideologija stvara istinu. Izložba nam otkriva i pravu sliku komunizma, ideologije zla koja ne poštuje čovjeka i njegovo dostojanstvo te ne preza od laži", istaknuo je dr. Dugalić.

Potom je prikazan i propagandni film iz 1946. kojeg je komunistička vlast snimila da bi optužila i oblatila zagrebačkog nadbiskupa. Podsjetimo, zagrebački Županijski sud je 22. srpnja 2016. u cijelosti poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu kojega su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Prije toga 1992. Sabor Republike Hrvatske donio je Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu u kojoj stoji da je na montiranom političkom sudskom procesu nevino osuđen „stoga što je odbio po nalogu komunističkih vlastodržaca, provesti crkveni raskol i odvojiti Katoličku crkvu Hrvata od Rima i Vatikana, s dalekosežnim ciljem uništenja Katoličke Crkve kao vjekovnog čuvara i zaštitnika očuvanja identiteta i slobode hrvatskog naroda“.

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je ženska Vokalna skupina Emptiane i učenici Glazbene škole Katarina Kosača Kotomanić iz Žepča. Izložba ostaje otvorena idućih šest dana. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: