Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. veljača 2020.

Vijesti

Mons. Rrok Gjonllesaj

Mons. Rrok Gjonllesaj

Kotor, 29. siječanj 2020.

PROGLAS PROSLAVE SV. TRIPUNA

Proglas je uputio apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonllesaj

Svim vjernicima Kotorske biskupije, štovateljima sv. Tripuna u Boki i izvan Boke, apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonllesaj uputio je proglas koji prenosimo u cijelosti:


Draga braćo i sestre!

Današnjim danom, kada se na radost Kotora i Boke izriču Lode u čast sv. Tripuna mučenika, počinju svečanosti nebeskog zaštitnika ovog drevnog grada i biskupije. Ova prebogata tradicijska proslava sa svim njezinim elementima koju rado održavamo, kao da uvijek iznova pobuđuje divljenje i poštovanje i u domaćim vjernicima i građanima, i u strancima koji se tih dana zateknu u Kotoru. I premda je današnji oblik proslave sv. Tripuna bitno reduciran u odnosu na prošlost, ona i dalje svjedoči o našoj pripadnosti Katoličkoj Crkvi i njezinim časnim višestoljetnim tradicijama. No, više od samog svjedočanstva slavne prošlosti, važno je da za nas ovo bude i poticaj za obnovu naše osobne vjere u Isusa Krista i poticaj na rast u duhovnosti.

Nama je kao vjernicima, uvijek na prvom mjestu dužnost slaviti Boga, a to činimo slaveći ga i u njegovim svecima. Sveti Tripun je u času svog mučeništva koje je podnio jer se nije htio odreći svoje vjere, unatoč prijetnjama strahovitih muka javno priznao: Kršćanin sam! Njegova spremnost da sačuva vjeru i pod prijetnjom sigurne i strašne smrti, govori nam o duhovnoj snazi i sigurnosti sv. Tripuna, koja nije plod nekakvog ispraznog herojstva, nego istinske predanosti Gospodinu. To je ono što i mi svom životu trebamo od našeg zaštitnika naučiti i nasljedovati. Ako naša vjera u Krista počiva na ljubavi i iskrenoj predanosti, ako su naše tradicije osvjetljene vjerom, a ne tek puki običaji, ako u crkvu odlazimo radi susreta sa živim Kristom prisutnim u Riječi i euharistijskom kruhu i vinu; onda ćemo moći doista plodonosno i cjelovito svjedočiti svoje kršćanstvo kako je to činio i mučenik sv. Tripun.

Jučer smo po odluci Sv. Oca Franje, proslavili Nedjelju Božje riječi. Papa nam poručuje da trebamo kao kršćani oživjeti odgovornost prema poznavanju Svetog Pisma.

Božja riječ nam omogućuje upoznati Krista Uskrsloga, našeg životnog suputnika. U Bibliji ćemo pronaći snagu i utjehu koje su nam potrebne za autentičan kršćanski život. Pomno razmatrajući njezine stranice otkrit ćemo Boga koji je stalno prisutan u ljudskoj povijesti i u našoj osobnoj povijesti spasenja. Stoga neka nam ovogodišnja proslava našeg svetog zaštitnika bude poticaj za produbljivanje odnosa prema Božjoj Riječi i sakramentalnom življenju vjere. Ove godine, kao apostolski upravitelj Kotorske biskupije, svima stavljam na srce molitvu za novog pastira ove drevne crkve Kotorske kao i molitvu za sve svećenike i nova duhovna zvanja.

Ovogodišnja vanjska proslava sv. Tripuna je nedjelju, 9. veljače: svečanu svetu misu predvodit će mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. Po ustaljenom običaju na Kandeloru (Svijećnicu) bit će u 18 sati pjevana Večernja sa službom čitanja i kađenjem svetih moći, a kalendarski ćemo proslaviti blagdan sv. Tripuna 3. veljače svetim misama u 10 i 18 sati.

Pozivam vjernike svih župa Kotorske biskupije, kao i drage nam hodočasnike, štovatelje sv. Tripuna izvan Boke da nam se pridruže u tripundanskim svečanostima, te da zajedno s nama dadnu slavu Gospodinu proseći zagovor sv. Tripuna.

Zazivajući Božji blagoslov iskreno vas sve pozdravljam.


Apostolski upravitelj Rrok Gjonllesaj,
nadbiskup barski


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. veljača 2020.

    Il Papa: non inceneriamo il sogno che Dio ha su di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: