Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. rujan 2020.

Vijesti

Orašje, 27. siječanj 2020.

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI U ŽUPI BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA U ORAŠJU

Svečanim Misnim slavljem župljani su po prvi put proslavili Nedjelju Božje riječi

U treću nedjelju kroz godinu, 26. siječnja 2020. Katolička Crkva prvi put je obilježila Nedjelju Božje riječi u skladu s apostolskim pismom u obliku motu proprija „Aperuit illis“ kojim je papa Franjo odredio da „treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi“. Ovo apostolsko pismo pape Franje objavljeno je, 30. rujna 2019. na liturgijski spomen prevoditelja Biblije na latinski jezik svetoga Jeronima, na početku 1600. obljetnice njegova preminuća.

Na treću nedjelju kroz godinu u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, svečanim Misnim slavljem u prijepodnevnim satima župljani su po prvi put proslavili Nedjelju Božje riječi.

Svečano euharistijsko slavlje posvećeno slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi započelo je svečanom procesijom ispred platoa crkve. Na čelu procesije išli su ministranti noseći križ i svijeće a zatim 73. djece svih uzrasta osnovne škole koji su nosili i prinijeli 73. natpisa koji simboliziraju 73 biblijske knjige Starog i Novoga zavjeta stavljajući ih pred oltar. Iza procesije išli su župnik fra Bono Kovačević i đakon koji je nosio Sveto Pismo kao znak oruđa koje može probudit našu vjeru. Kao uvod u Misno slavlje, Nina Ivanović zahvalila se za Božju riječ istaknuvši značenje Biblije.

Cijelo svečano Misno slavlje bilo je u znaku Božje riječi kao oruđu koje može probuditi našu vjeru. U prezbiteriju na desnoj strani na vidijom mjestu bila je izložena Biblija a ispred oltara bio je aranžman sastavljen od 73 ruže u dvije različite boje. Broj od 46 žuti i 27 bijelih ruža simboliziraju Knjige Staroga i Novoga zavjeta.

Nakon blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom i župnih obavijesti uz Dan molitve za mir u Bosni i Hercegovini u ime prisutne djece i roditelja Leon Živković izmolio je Molitvu za mir u Bosni i Hercegovini.

Molitveni program slavljena Nedjelje Božje riječi započeo je u subotu, 25. siječnja na blagdan Obraćenja svetog Pavla, apostola u poslijepodnevnim satima u crkvi u Orašju čitanjem apostolskog pisma „Aperuit illis“, Misnim slavljem, euharistijskim klanjanjem i molitvom na završetku Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Molitveni program u subotu i nedjelju animirali su ministranti, čitaći, krizmanici, prvopričesnici i učenici svih uzrasta osnovne škole uz sudjelovanje vjernika koji su došli da u molitvi i zajedništvu pođu u susret Božjoj riječi koja je oruđe naše nade, ljubavi i vjere.

"Hvala našim ministrantima, mladima koji se okupljaju oko Frame Orašje, krizmanicima, prvopričesnicima i ostaloj djeci svih uzrasta osnovne škole što su u subotu i nedjelju u molitvi i zajedništvu podijelili Božju riječ. Program obilježavanja Nedjelje Božje riječi po prvi put u našoj crkvi u Orašju završila je zajedničkom fotografijom svih sudionika koji su sudjelovali u slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi", kazao je župnik fra Bono. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: