Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. rujan 2020.

Vijesti

Bar, 27. siječanj 2020.

PIETRO VALDAMERI ZAREĐEN ZA SVEĆENIKA BARSKE NADBISKUPIJE

Đakon Pietro Valdameri postao je sedmi dijecezanski svećenik ove nadbiskupije; Zareditelj je bio barski nadbiskup i primas Srbije, te apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj

U konkatedrali Sv. Petra Apostola u crnogorskom Baru na svetkovinu Obraćenja Sv. Pavla, 25. siječnja 2020. za svećenika je zaređen đakon Pietro Valdameri te postao sedmi dijecezanski svećenik ove nadbiskupije. Zareditelj je bio barski nadbiskup i primas Srbije, te apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj.

„Naša nadbiskupija ponovno se, nakon osam godina, raduje svećeničkom ređenju“, kazao je na početku Mise nadbiskup Gjonlleshaj te pozdravio sudionike slavlja, među kojima su bili umirovljeni barski nadbiskup Zef Gashi, brojni svećenici, redovnici i redovnice iz Crne Gore, Italije, Albanije, BiH, Vatikana, Njemačke, Poljske i drugih zemalja. Slavlju su nazočili i veleposlanici Njemačke i Hrvatske u Crnoj Gori.

Nadbiskup je u propovijedi na hrvatskom jeziku kazao da je svećenik čovjek koji ima biti vjeran euharistiji, Mariji i Papi. Potom je Pietru iskazao dobrodošlicu u malenu i višenacionalnu Barsku nadbiskupiju u kojoj se svakodnevno živi katolicitet Crkve, što se na osobit način moglo doživjeti u slavlju Mise i ređenja koji su slavljeni na talijanskom, albanskom, hrvatskom i latinskom jeziku.

Pred kraj Mise novozaređeni svećenik zahvalio je nadbiskupu Gjonlleshaju na povjerenju, kao i osobama koje su ga pratile na putu do oltara, osobito mami i bratu, te rektoru Teutonskog zavoda u Vatikanu i sucu Rimske Rote (Rota Romana) mons. Hansu-Peteru Fischeru, barskom svećeniku don Simi Ljuljiću i drugim vjernicima.

Dr. Pietro Valdameri je crkveni pravnik podrijetlom iz lombardijske biskupije Crema u sjevernoj Italiji, a već nekoliko godina radi kao odvjetnik pri Rimskoj Roti. Pietro će mladu Misu slaviti u nedjelju, 2. veljače u Teutonskom zavodu u Vatikanu nakon čega će nastaviti odvjetnički posao pri Rimskoj Roti. (kta/ika)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: