Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 26. siječanj 2020.

CRKVA SLAVI NEDJELJU BOŽJE RIJEČI

Papa Franjo je 30. rujna prošle godine objavio apostolsko pismo „Aperuit illis“ kojim je utemeljio nedjelju posvećenu Božjoj riječ,i i to u povodu 1600 godina od smrti svetog Jeronima

Papa Franjo je 30. rujna prošle godine objavio apostolsko pismo „Aperuit illis“ kojim je utemeljio nedjelju posvećenu Božjoj riječi, i to u povodu 1600 godina od smrti svetog Jeronima, velikog poznavatelja Svetoga pisma i prevoditelja izvornih biblijskih tekstova na latinski. Nedjelja Božje riječi slavi se 26. siječnja.

Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella predstavio je proteklih dana u Tiskovnom uredu Svete Stolice program proslave Nedjelje Božje riječi. Nadbiskup Fisichella istaknuo je da je Nedjelja Božje riječi pastoralna inicijativa u sklopu nove evangelizacije, kojoj je cilj oživjeti odgovornost vjernika prema poznavanju Svetog pisma, kao i prema njegovom navještaju i razumijevanju. Naveo je i veliku ekumensku vrijednost te inicijative koja se obilježava dan nakon završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana te nedugo nakon što je u Italiji obilježen dan posvećen dijalogu između Židova i katolika.

Na nedjelju Božje riječi, 26. siječnja papa Franjo predvodio je Euharistijsko slavlje u bazilici Svetog Petra. Na papinskom oltaru postavljen je kip Gospe od Knocka, zaštitnice Irske, iz toga svetišta dopremljen u pratnji velikog broja vjernika, na čelu s nadbiskupom Tuama Michaelom Nearyjem. U animaciji slavlja sa zborom Sikstinske kapele izmjenjivao se Zbor iz irskog marijanskog svetišta.

Na kraju Euharistijskog slavlja papa Franjo učinio je simboličnu gestu: oko 40 osoba koje predstavljaju razne segmente društva primili su Bibliju iz ruku Svetoga Oca. Po izlasku iz bazilike svi koji su sudjelovali na Misnom slavlju dobili su na dar posebno izdanje Svetoga pisma, objavljeno za tu priliku.

“Ta nedjelja sve kršćane želi potaknuti da ne smatraju Bibliju samo jednom od brojnih knjiga na polici u svom domu, možda i prekrivenih prašinom, već oruđem koje može probuditi našu vjeru”, poručio je nadbiskup Fisichella, a izvijestio Vatican News. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: