Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. veljača 2020.

Vijesti

Žepče, 26. siječanj 2020.

NAPREDAK U ŽEPČU PREDSTAVIO KULTURU BOKE KOTORSKE

U Domu kulture HKD Napredak organizirao je predstavljanje knjige prof. dr. Vande Babić "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture"

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Žepče u petak, 24. siječnja 2020. je u Domu kulture u Žepču organiziralo predstavljanje knjige prof. dr. Vande Babić "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture".

O knjizi su govorili Božo Vodopija, novinar HRT-a i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i sama autorica prof. dr. sc. Vanda Babić.

„Knjiga je svojevrsni brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u CG, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se povijesne činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju“, navodi se u priopćenju Napretka.

Autorica Vanda Babić, redovita je profesorica Sveučilišta u Zadru, koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke, ali i među prožimanja hrvatsko-crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD Napredak Zadar.

„Predstavljanjem ove vrijedne knjige koja govori o kulturi Hrvata na prostoru Boke autohnom prostoru hrvatske kulture baš u Žepču, u Bosni još jednom autohtonom hrvatskom prostoru želi se poslati poruka o neizbrisivom tragu koji ostavljaju Hrvati na prostoru svoga življenja“, stoji u priopćenju.

Božo Vodopija je naglasio važnost ove knjige u njezinu sažimanju najvažnijih kulturoloških činjenica u „izvrsno napsisanu knjigu koju treba imati u svome domu svatko tko cijeni kulturu, umjetnost i Boku kao onu koja u sebi sažima sve te vrijednosti“.

Miroslav Landeka iznoseći svoj doživljaj same knjige ali i odnosa Boke i Napretka, te svih prostora na kojima Hrvati žive kazao je: „Nakon svega možemo zaključiti kako nas Napredak okuplja, a Boka spaja. Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture je dobra knjiga i prava čarolija koja putuje iz ruke u ruku i u njoj prepoznajemo ljubav prema rodnom mjestu odnosno otkrivamo nepoznato o Boki tom jedinstvenom prostoru na Mediteranu koji nam donosi važnu kulturnu baštinu i našu povijest“.

Sama autorica Vanda Babić istaknula je da se u knjizi „nalazi hrvatski kod Boke i to ne kao pogrda ili razdor nego kao činjenica, pohvala, kao nešto što spaja i gradi. Posebno je važno u ovom trenutku isticati dvije stvari, autohtonu hrvatsku baštinu Boke, Hrvata Boke i državotvornu, europsku Crnu Goru koja baš sad odolijeva nadam se zadnjim pokušajima velikosrpske politike da je uvuče u nešto i negdje gdje ne pripada.“

Poveznicu Boke i Središnje Bosne pronašla je liku sv. Leoplda Madnića koji je rodom iz Boke, a čije svetište se nalazi u obližnjem Maglaju pa je kazala: „On je nit vezilja, žila kucavica između Zaljeva svetaca i Središnje Bosne koja stoljećima povezuje autohtona područja, a to radi i Napredak. Povezuje svoje, plete, snaži hrvatski duh potpuno uvažavajući druge i drugačije“.

„Ovim predstavljanjem knjige Napredak u Žepču započinje 2020. godinu u kojoj nas očekuje iznimno bogat i zanimljiv program promicanja hrvatske kulture, potpore mladima u obrazovanju i povezivanju dobrih ljudi gdje god djeluje Napredak“, navode iz Napretka. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. veljača 2020.

    Sette giorni con Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: