Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. rujan 2020.

Vijesti

Spomenik Martinu Lutheru Kingu Jr. u Washingtonu

Spomenik Martinu Lutheru Kingu Jr. u Washingtonu

Washington, 22. siječanj 2020.

NADBISKUP VELASCO: DALEKO SMO OD SNA MARTINA LUTHERA KINGA

Na treći ponedjeljak u siječnju, kao i svake godine, u SAD-u obilježen Dan Martina Luthera Kinga Jr., afroameričkog baptističkog pastora i borca za ljudska prava, ubijenog 1968.

Tim je povodom nadbiskup José Horacio Gómez Velasco, predsjednik Biskupske konferencije SAD-a, izjavio da u toj zemlji još uvijek ima previše nepravdi ukorijenjenih u rasizmu i diskriminaciji, kao i previše mladih afroamerikanaca ubijenih na ulici ili zatvorenih iza rešetki.

Nadbiskup Gómez Velasco istaknuo je kako su svjesni činjenice da su nažalost još daleko od sna koji je Martin Luther King Jr. imao za Ameriku, voljenu zajednicu za koju je dao svoj život. Osim toga, nadbiskup je rekao da je zahvalan zbog Kingova primjera solidarnosti s onima koji trpe nepravdu, kao i zbog njegova svjedočenja ljubavi i nenasilja tijekom borbe za društvene promjene.

Također, primijetio je kako je u SAD-u posljednjih godina postignut napredak po pitanju društvene nejednakosti, ali – kako je kazao – to još nije dovoljno. Primjerice, još uvijek postoje neke siromašne četvrti, u kojima žive pripadnici manjina, koje potječu iz vremena pokojnoga Kinga.

Posljednjih smo godina svjedoci uznemirujuće epidemije rasizma, učestalosti antisemitskih napada, demonstracija bijelog nacionalizma te nasilja nad Hispanoamerikancima i drugim imigrantima – upozorio je predsjednik američkog episkopata te, pozivajući se na pismo biskupā o rasizmu, iz 2018. godine, istaknuo da je potrebno istinsko obraćenje srca koje će potaknuti promjene i reformu institucija i društva.

Samo zauzimajući se za izgradnju voljene zajednice, Amerike u kojoj se prema svim muškarcima i ženama odnosi kao prema Božjoj djeci, stvorenoj na Njegovu sliku i obdarenoj dostojanstvom, jednakošću i neporecivim pravima, bez obzira na boju njihove kože, jezik kojim govore ili mjesto u kojem su rođeni, bit će moguće dostojanstveno odati počast uspomeni na Martina Luthera Kinga – zaključio je nadbiskup Gómez Velasco. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: