Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Kaya, Burkina Faso. Misno slavlje u katedrali Naše Gospe od Kaye

Kaya, Burkina Faso. Misno slavlje u katedrali Naše Gospe od Kaye

Koupéla, 22. siječanj 2020.

BURKINA FASO – NIGER: APEL BISKUPĀ ZA KRAJ SUKOBA

Na plenarnom zasjedanju biskupa Burkine Faso i Nigera, održanom od 13. do 17. siječnja u Koupéli, govorilo se o zabrinjavajućem stanju u tim dvjema afričkim zemljama

Duhovna, moralna i materijalna blizina pape Franje bila je uvodna misao plenarnog zasjedanja biskupa Burkine Faso i Nigera, održanog od 13. do 17. siječnja 2020. u Koupéli, u središnjem dijelu istočne regije Burkine Faso. Kako stoji u završnom priopćenju, biskupima je pozdrave Svetog Oca prenio don Luca Caveada, otpravnik poslova apostolske nuncijature. Na plenarnom se zasjedanju, među ostalim, govorilo o zabrinjavajućem i uznemirujućem stanju u tim dvjema afričkim zemljama, s obzirom na nesigurnost i veliki rizik od sukoba među zajednicama.

Velika je napetost u Burkini Faso i Nigeru, za koje se smatra da, uz Mali, najviše trpe zbog napada raznih naoružanih skupina. Primjerice, prije desetak je dana džihadistička skupina napala vojnu bazu Chinagodrar, na jugozapadu Nigera; pritom je poginulo više od stotinu ljudi. Taj je napad uslijedio mjesec dana nakon napada na drugu vojnu bazu, udaljenu oko 200 km južno, u kojemu je poginula 71 osoba. Osim toga, u Burkini Faso su tijekom prošle godine ubijena tri svećenika, a otac Pierluigi Maccalli, iz Družbe afričkih misija, otet u Nigeru u rujnu 2018. godine, još uvijek se nalazi u rukama otmičara.

Biskupi su također saslušali izvještaje rektorā četiri glavna sjemeništa na području Nigera i Burkine Faso, koji su ih potaknuli na odluku da veću pozornost posvete odgoju, posebice duhovnom, ali ne zanemarujući intelektualni i ljudski vidik, kao i osjećaj budućih svećenika za zajedništvo. U vezi s tim, odlučili su povećati broj osoba zaduženih za odgoj u sjemeništima. Plenarno je zasjedanje završilo molitvom biskupā za to, napetostima i nasiljem pogođeno područje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. rujan 2020.

    Il Papa prega per la pace nel Caucaso

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: