Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Sarajevo, 21. siječanj 2020.

UPRILIČEN "NAPRETKOV" GODIŠNJI SUSRET S NOVINARIMA

Ovom prigodom predstavljen je Napretkov Hrvatski narodni godišnjak 2020.

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" kao znak zahvale novinarima za medijsku suradnju u utorak, 21. siječnja 2020. u Galeriji "Gabrijel" Kamernog teatra 55 u Sarajevu upriličilo je godišnji susret s medijskim djelatnicima. Hrvatsko kulturno društvo Napredak tradicionalno na početku nove kalendarske godine organizira druženje s novinarima. Na taj način predsjednik društva dr. Nikola Čiča i Središnja uprava zahvaljuju novinarima koji tijekom godine izvješćuju o aktivnostima Društva, kojih je prosječno oko 600, ponajviše iz kulture. prensoi nedjleja.ba.

Kao i ranijih godina i ovom prigodom predstavljen je Napretkov Hrvatski narodni godišnjak 2020., glasilo koje zauzima posebno mjesto u Napretkovoj izdavačkoj djelatnosti.

U Godišnjaku se nalaze izvješća o radu Središnje uprave i Napretkovih podružnica i udruga za prošlu godinu. Godišnjak je svjedok kulturnih, političkih i drugih društvenih događaja u vremenu u kojem su nastali.

Predstavljači su bili predsjednik BZK Preporod dr. Sanjin Kodrić; predsjednik HKD Napredak dr. Čiča; dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka te glavni i odgovorni urednik Godišnjaka i član Središnje uprave HKD Napredak Franjo Bratić.

Glavni urednik Godišnjaka je predstavio sadržaj na 320 stranica te istaknuo kako je tekući broj posvećen i govori posebice o 66. godišnjoj skupštini na kojoj se dosadašnji dugogodišnji predsjednik Napretka prof. Franjo Topić odlučio povući s „kormila“ Napretka te prepustiti mlađim snagama tu ulogu. Naglasio je da Godišnjak sadrži nekoliko povijesnih tekstova, književnu kritiku te novinske članke, kao i prozu i poeziju. Tu je i katolički kalendar, kao i bitni nadnevci za pripadnike pravoslavlja. Bratić je istaknuo da su u Godišnjaku i tri nagrađena djela s Festivala kratke priče.

Posebice je istaknuo rad i djelovanje podružnica. „Napredak je ogromna obitelj, a sve podružnice i njihov rad zajedno s radom Središnje uprave se nalazi u ovom Godišnjaku“, rekao je Franjo Bratić ističući da se unutra nalaze i izvješća s brojnih likovnih kolonija.

Dr. Kodrić je govorio kao predsjednik BZ BZK Preporod i na taj način doprinio partnerskim i prijateljskim odnosima koje Preporod ima s HKD Napretkom.

„Mislim da je to danas iznimno važno kao što je bilo u povijesti. Rijetko se vrednuje da su naša Društva, Preporod, Napredak, Prosvjeta i La benevolencija temeljne i najstarije ustanove kulture naših naroda, a ne samo društva kojih ima na tisuće“, rekao je dr. Kodrić ističući kako su četiri društva na razne načine oblikovala kulturni život BiH pa i šire. Istaknuo je poznatu činjenicu da su stipendisti Napretka bili jedini naši nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog

Zapitao se kako bi danas izgledala hrvatska kultura u BiH da nije bilo Napretka i njegova kulturnog i društvenoga rada tijekom više od stoljeća. „Napredak je odigrao krucijalnu ulogu afirmacije hrvatskog naroda u BiH. Identitet svakoga naroda ne čini ni politika, ni podrijetlo nego njegova kultura. Napredak je suštinski ispunjavao nacionalni hrvatski identitet u BiH. To što je radio Napredak sve ove godine je temeljno pravo svakog naroda. Napredak se kao takav otvarao za druga društva“, rekao je, između ostaloga, predsjednik Preporoda.

O kalendaru je potom govorio Miroslav Landeka. Jedan od izdavačkih brandova je i Napretkov kalendar, čija prva izdanja datiraju još s početka 20. stoljeća. Točnije, prvi zidni kalendar HKD Napredak je tiskao davne 1904. HKD Napredak za 2020. godinu tiskao je kalendar s najljepšim utvrdama u Bosni i Hercegovini.

Moderatorica je bila Ivana Lukić, tajnica HKD Napredak, a na kraju se nazočnima poticajnim riječima obratio predsjednik Napretka dr. Čiča poželjevši lijepo druženje s novinarima

Potom je upriličen prigodni domjenak i druženje s medijskim djelatnicima. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: