Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. veljača 2020.

Vijesti

Islamabad, 20. siječanj 2020.

CRKVA U PAKISTANU ORGANIZIRA TEČAJEVE ZA OSPOSOBLJAVANJE MLADIH KATOLIKA

Cilj je te inicijative pripremiti mlade ljude za mjesta javnih dužnosnika kako bi popunili kvote namijenjene manjinama

Biskupija Islamabad-Rawalpindi prošlih je dana organizirala prvi „Tečaj za osposobljavanje mladih katolika u Pakistanu“, kojemu je svrha pripremiti tu društvenu skupinu za javni natječaj, s ciljem zaposlenja u jednom od ureda državne uprave, kako bi se svojom prisutnošću zalagali za društvo koje više uključuje manjine. Tečajem, kojemu je cijena oko pedeset puta niža od sličnih inicijativa, mlade se katolike priprema za natječaj na koji se godišnje prijavi 12 tisuća kandidata – izvijestila je Agencija AsiaNews.

Prema zakonu koji je predložio nekadašnji pakistanski ministar Shahbaz Bhatti, ubijen 2011. godine, za manjine je predviđeno 5% radnih mjesta u javnoj upravi. Nažalost, ta se norma često ne provodi pošteno – istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan, Paul Bhatti, brat pokojnoga ministra i predsjednik Saveza manjina u Pakistanu, dodavši da se zbog toga oformila skupina koja provjerava kako se provodi spomenuti zakon, podupirući pritom prava kršćana i primjenjujući eventualne pravne lijekove.

Na tečaju, održanom u jednoj katoličkoj školi u Rawalpindiju, sudjelovalo je 26 osoba, 22 djevojke i 4 mladića. Komentirajući taj podatak, jedan je svećenik objasnio da je postotak obrazovanih kršćanskih djevojki mnogo veći od mladića. U društvu u kojem dominiraju muškarci, žene su pod stalnim nadzorom i uče kod kuće, dok muškarci zanemaruju učenje i uživaju slobodu.

Kako je primijetio Paul Bhatti, obrazovanje je jedan od ključnih problema u borbi protiv marginalizacije kršćana. Napomenuo je pritom da kršćani nisu diskriminirani zato što im nedostaje političke osjetljivosti, već zbog siromaštva i problema koji se tiču osnovnog obrazovanja. Naime, u Pakistanu je više od 70% kršćana nepismeno, u usporedbi s nacionalnim prosjekom od 50%, dok je onih koji pohađaju visokoobrazovne ustanove samo 1-2%. Izolirana inicijativa poput ove dobro dođe, ali potrebno je potaknuti radikalnu promjenu – zaključio je Paul Bhatti. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. veljača 2020.

    Sette giorni con Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: