Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. veljača 2020.

Vijesti

Migranti na putu prema Meksiku (Gvatemala, 18. siječnja 2020.)

Migranti na putu prema Meksiku (Gvatemala, 18. siječnja 2020.)

Mexico City, 19. siječanj 2020.

MEKSIKO: PORUKA BISKUPA O MIGRANTIMA, ZAŠTITI MALOLJETNIKA, NASILJU I VJERSKOJ SLOBODI

„Nastavljamo moliti za posebne situacije koje proživljavamo i obvezujemo se da ćemo nastaviti brinuti o ljudima koje nam je Gospodin povjerio“

Nastavljamo moliti za posebne situacije koje proživljavamo i obvezujemo se da ćemo s najvećim trudom nastaviti brinuti o ljudima koje nam je Gospodin povjerio – stoji u nedavno objavljenoj poruci meksičkih biskupa koju su potpisali mons. Rogelio Cabrera López, nadbiskup Monterreya i predsjednik Meksičke biskupske konferencije (CEM), te mons. Alfonso G. Miranda Guardiola, pomoćni biskup Monterreya i glavni tajnik Konferencije.

Kako prenosi Agencija Fides, biskupi su se, među ostalim, osvrnuli na migracijsku krizu u Srednjoj Americi, koja je započela velikim karavanama 2018. godine i nastavila se u 2019., te su istaknuli kako je to bila prilika da Crkva u Meksiku pokaže konkretnu ljubav. Osim toga, primijetili su da su tisuće migranata posljednjih mjeseci ušle u tu srednjoameričku zemlju te da još uvijek pristižu.

Prilog u iznosu od 500.000 dolara koji je papa Franjo poslao za pomoć migrantima u Meksiku iskorišten je za 32 projekta usmjerena na zadovoljenje potreba vezanih uz hranu, zdravstvenu skrb i odjeću. Također su obnovljeni neki prihvatni centri, puni migranata, te je za njih nabavljen namještaj. Zbog sigurnosti volontera i migranata dovršena je ograda nekih prihvatnih centara. Nadamo se da ćemo sve projekte zaključiti do veljače i da ćemo i dalje moći računati s velikodušnošću Božjega naroda u potpori našoj braći migrantima – poručili su biskupi.

Meksički su se biskupi, osim toga, osvrnuli na ostvareni napredak u osnivanju biskupijskih komisija za zaštitu maloljetnika. Nacionalno vijeće za zaštitu maloljetnika uključilo je članove Meksičke konferencije viših redovničkih poglavara (CIRM) kako bi u suradnji s redovničkim zajednicama iskorijenili svako spolno zlostavljanje maloljetnika u crkvenom okruženju. U posljednjih je godina provedena istraga nad ukupno 426 svećenika. Za njih 173 suđenje je u tijeku, dok su 253 slučaja zaključena. Iz svećeničkog je staleža pritom otpušteno 217 svećenika – stoji u poruci.

Godina 2019. bila je jedna od najnasilnijih koju smo doživjeli u našoj zemlji – istaknuli su biskupi te su se osvrnuli na događaje koji su naštetili cijelom društvu. Osim toga, podsjetili su kako Crkva, među brojnim drugim službama, brine i o 272 centra u kojima se pruža pomoć ugroženim članovima društva, među kojima su ovisnici o opojnim sredstvima, žrtve nasilja, zatvorenici i djeca koja su prepuštena životu na ulici.

Društveno koristan rad koji u zemlji provodi Katolička Crkva izrazito je opširan – istaknuli su meksički biskupi i dodali – Da bismo nastavili surađivati za dobrobit društva, moramo ažurirati pravni okvir kojim se regulira jedno od temeljnih prava svakog modernog demokratskog društva, onog na slobodu vjeroispovijesti, ažurirati sekundarni zakon o vjerskoj slobodi te podržati povijesno načelo o razdvajanju Crkve od Države, prema naprednijim međunarodnim kriterijima.

Na kraju poruke meksički su biskupi pozvali da se na 2020. godinu gleda s vjerom i nadom, kako bi bila godina u kojoj vlada mir, pomirenje i dijalog, odnosno godina u kojoj će se svi kao društvo obvezati na brigu o braći i zajedničkom domu, usmjeravajući svoj pogled i srce na Krista Spasitelja. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. veljača 2020.

    Sette giorni con Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: