Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 16. siječanj 2020.

PAPA: IAKO PROGANJANA I POGREŠNO SHVAĆENA, CRKVA SE NIKADA NE UMARA PRIHVAĆATI

Slikom Crkve kao "otvorene kuće" svim srcima u potrazi", Papa završio niz keteheza o Djelima apostolskim koji započeo 29. svibnja prošle godine

Riječ Božja je „nezaustavljiva“, „želi trčati kako bi svima objavila spasenje“ – rekao je papa Franjo, 15. siječnja 2020. u katehezi tijekom opće audijencije u dvorani Pavla VI., govoreći, u nazočnosti oko 7000 vjernika, o navještaju Božje ljubavi ljudima i o pozivu Crkve, kao i o tome da se ohrabrimo te od svojega doma napravimo prostor za bratstvo. Bila je to zadnja kateheza u nizu o Djelima apostolskim koji je započeo 29. svibnja prošle godine.

Odlomak iz Djela apostolskih o kojem danas razmišljamo govori kako je sveti Pavao došao u Rim, u srce carstva. Bilo mu je dopušteno da u kući živi sam s vojnikom koji ga je čuvao – rekao je Papa i primijetio – Bio je u kući, te iako je bio zatvorenik, primao je one koji su mu dolazili i koji su htjeli upoznati Krista. Nije imao slobodu kretanja, no bio je slobodan govoriti jer riječ nije okovana. Radi se o riječi koja je spremna da bude velikodušno posijana od apostola Pavla.

Ta kuća, otvorena svim srcima u potrazi slika je Crkve koja se, iako progonjena, pogrešno shvaćena i okovana, nikad ne umara majčinskim srcem primiti svakog muškarca i ženu kako bi im objavila Očevu ljubav koja je postala vidljiva u Isusu – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Dakle, dolaskom apostola Pavla u Rim, završava pripovijedanje Djela apostolskih koja ne završavaju mučeništvom apostola, nego sijanjem Božje riječi. Tako evanđelist Luka završava svoje pripovijedanje u kojem se usredotočio na putovanje evanđelja po svijetu i sažeo dinamizam Božje riječi.

Naime, Pavao je imao priliku susresti ugledne Židove i vidjevši u evanđelju ispunjenje obećanja koja su dana izabranom narodu, nastojao ih je uvjeriti u ono što je govorio o Isusu – rekao je papa Franjo u katehezi kojom je završio niz razmišljanja o Djelima apostolskim i istaknuo – Nakon tog neslužbenog susreta uslijedio je onaj službeni tijekom kojega je navijestio Božje Kraljevstvo, no budući da svi nisu povjerovali, osudio je tvrdoću srca Božjega naroda i slavio spasenje naroda koji su bili osjetljivi na Boga i sposobni slušati evanđeosku riječ.

Draga braćo i sestre, na kraju ovog putovanja koje smo zajedno prošli, slijedeći put evanđelja po svijetu, neka Duh Sveti u svakom od nas oživi poziv da budemo hrabri i radosni navjestitelji evanđelja. Neka i nas učini sposobnima poput svetoga Pavla da natopimo svoje kuće evanđeljem i da od njih učinimo prostor za bratstvo, gdje ćemo prihvaćati Krista živoga koji nam dolazi u susret u svakom čovjeku i u svakom vremenu – zaključio je Papa.

Nakon kateheze, na kraju opće audijencije, Sveti Otac je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, a osobito mlade, stare, bolesne i mladence, te pozvao da otvorimo svoja srca potrebama Crkve i da po Isusovom primjeru budemo blizu braći, gradeći pravedniji svijet. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: