Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. siječanj 2020.

Vijesti

Jeruzalem, 16. siječanj 2020.

SVE VIŠE TURISTA I HODOČASNIKA POSJEĆUJE SVETU ZEMLJU

U 2019. bilo je milijun više turista u odnosu na prethodnu godinu; velika je to utjeha za kršćane koji žive u Izraelu i Palestini, a poboljšava i njihovo gospodarsko stanje

Tijekom upravo završene, 2019. godine, Svetu je zemlju posjetilo milijun turista i hodočasnika više u odnosu na prethodnu, 2018. godinu. Objavila su to ministarstva turizma Izraela i Palestine, koja istodobno potvrđuju sve veće zanimanje za bogatstva njihovih zemalja. Izraelsko ministarstvo turizma govori o više od četiri i pol milijuna posjetitelja, odnosno 10,6% više u odnosu na 2018. godinu. Najposjećeniji su gradovi Jeruzalem i Tel Aviv.

Za nas je velika radost primiti sve te ljude koji dolaze posjetiti mjesta Svete zemlje – objasnila je Lurdinha Nunes [lurđija nun(j)es], novinarka Kršćanskoga medijskog centra u Jeruzalemu – Međutim, to zahtijeva i novu organizaciju glavnih bazilika. Primjerice, Bazilika Navještenja zatvara se u 21 sat, dok je bazilika rođenja Isusova, u Betlehemu, produžila vrijeme za posjetitelje, u odnosu na prije, do 20 sati, kako bi hodočasnicima dala više vremena za molitvu i posjet mjestu Isusova rođenja.

Prisutnost hodočasnika postaje bitna za malu kršćansku zajednicu u Svetoj zemlji. Njihova nazočnost – istaknula je novinarka – ohrabruje naše kršćane psihološki, a pomaže im i u gospodarskom smislu. Turisti, naime, prije povratka kući, kupuju od njih suvenire, a to brojnim obiteljima pomaže preživjeti.

Prisutnost hodočasnika postaje bitna i za održavanje mira na tim mjestima. Nadamo se da će broj hodočasnika i dalje rasti, štoviše, usudio bih se reći čak da su sami hodočasnici čimbenik odvraćanja od eventualnih izričitijih oblika sukoba – rekao je otac Francesco Patton, kustos Svete zemlje, u razgovoru za Kršćanski medijski centar. Nadam se i molim se za to da vjernici nastave dolaziti u Svetu zemlju, pomalo poput Tri mudraca, vođeni zvijezdom, osobnim traženjem, ali i praćeni Božjom riječi, kako bi se susreli s Isusom – napomenuo je kustos Svete zemlje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. siječanj 2020.

    Papa Francesco, omelia Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: