Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Vijesti

Abuja, 16. siječanj 2020.

NIGERIJA: APEL SVEĆENIKA PROTIV NASILJA NAD KRŠĆANIMA

Eskalacije nasilja započela je 26. prosinca, objavljivanjem videa o brutalnom pogubljenju 10 kršćana

U videoporuci koju je prenijela Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“, nigerijski svećenik Joseph Bature Fidelis izrazio je tugu i zabrinutost za kršćane u Nigeriji, pozvavši u pomoć europske zemlje. Nemojte šutjeti pred istrebljenjem nigerijskih kršćana – poručio je svećenik te izrazio bojazan za sudbinu četvorice sjemeništaraca iz Kadune

Mi, kršćani, u Nigeriji smo uistinu progonjeni. Svakoga se dana krv naše braće prolijeva na ulici – izjavio je nigerijski svećenik Joseph Bature Fidelis, putem videoporuke koju je danas prenijela Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“. Izrazivši tugu i zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze nigerijski kršćani, svećenik se osvrnuo na nepoznatu sudbinu četiri sjemeništarca koji su tijekom noći 8. siječnja oteti iz Velikog sjemeništa „Dobri pastir“ u Kaduni, udaljenoga oko 200 km od glavnog grada Abuje. Njihova su imena: Pius Kanwai (19 godina), Peter Umenukor (23 godine), Stephen Amos (23 godine) i Michael Nnadi (18 godina).

Spomenuta je otmica dio eskalacije nasilja koja je započela 26. prosinca, objavljivanjem videa o brutalnom pogubljenju 10 kršćana za koje je odgovornost preuzeo zapadnoafrički ogranak samozvane Islamske države. Otada se stanje pogoršalo – istaknuo je otac Joseph te je Vladu Italije, zemlje u kojoj je studirao, kao i vlasti svih europskih zemalja, zamolio da izvrše pritisak na nigerijsku Vladu da poduzme nešto kako bi zaštitila kršćane u toj afričkoj zemlji.

Kršćani su se više puta žalili na neučinkovitost Vlade, na čelu s Muhammaduom Buharijem, nesposobne zajamčiti sigurnost i spriječiti kontinuirano nasilje, uključujući i progon kršćana. Stoga im je, po mišljenju oca Josepha, potrebna potpora i intervencija europskih vlada. U suprotnom riskiramo istrebljenje – upozorio je – Naši ljudi mnogo pate. Molim vas pomozite nam, nemojte šutjeti pred ovim strahovitim istrebljenjem koje se odvija u tišini.

Odgovarajući na apel don Josepha, Zaklada papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ pružit će materijalnu potporu sjemeništima u Nigeriji, prije svega sjemeništu u Maiduguriju, na sjeveroistoku zemlje, koje pripada biskupiji oca Josepha. U tom se sjemeništu trenutno nalaze 53 bogoslova, a smješteno je – kako je objasnio svećenik – na području na kojem biti kršćanin znači riskirati vlastiti život. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: