Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. kolovoz 2020.

Vijesti

Prosvjed protiv novoga zakona u Mangaloreu, Karnataka (15. siječnja 2020.)

Prosvjed protiv novoga zakona u Mangaloreu, Karnataka (15. siječnja 2020.)

Kochi, 16. siječanj 2020.

INDIJA. BISKUPI ZABRINUTI ZBOG NOVOG ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU

Sporna je točka novih zakonskih odredbi uskraćivanje pravne zaštite muslimanskim izbjeglicama iz susjednih zemalja, poput Pakistana ili Mjanmara

Indijski biskupi siro-malabarskog obreda izrazili su prošlih dana zabrinutost zbog izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu koje su u toj zemlji stupile na snagu 11. siječnja, usprkos prosvjedima koji su uslijedili nakon njihova odobrenja u prosincu. Sporna je točka novih zakonskih odredbi uskraćivanje pravne zaštite muslimanskim izbjeglicama iz susjednih zemalja, poput Pakistana ili Mjanmara.

Biskupi Siro-malabarske katoličke Crkve, koji su se sastali na sinodskoj skupštini, od 7. do 15. siječnja u Kochiju, u indijskoj saveznoj državi Kerali, izrazili su duboku sumnju u novi tekst zakona te od Vlade premijera Modija zatražili jamstvo očuvanja Ustavom određene sekularnosti Indije. Otac Antony Thalachelloor, tajnik Komisije za medije, izjavio je da biskupi traže pojašnjenje nekih sumnjivih točki zakona te zahtijevaju da se ne umanjuje sekularni karakter Države. Također traže da se indijsko državljanstvo odobri svim izbjeglicama, bez diskriminacije na vjerskoj osnovi.

Ekumenska organizacija „All Karnataka United Christian Forum for Human Rights“, koja zastupa kršćane u indijskoj saveznoj državi Karnataka, prošlih je dana uputila zahtjev indijskoj saveznoj Vladi da ilegalnim imigrantima dodjeljuje državljanstvo na temelju proučavanja svakog pojedinog slučaja, a ne na temelju vjerske pripadnosti. U tom zahtjevu podržao ju je i predsjednik Indijske biskupske konferencije, kardinal Oswald Gracias. Druga ekumenska organizacija, Indijski kršćanski ženski pokret (ICWM), zatražila je pak od izvršne vlasti da, umjesto provedbe tih novih zakonskih mjera, razmisli o stvarnim problemima zemlje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: