Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Vijesti

Damask, 14. siječanj 2020.

SIRIJA: KARDINAL ZENARI ZAHVALIO CRKVI U MAĐARSKOJ NA POTPORI

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 83% sirijskog stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu

Kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji, zahvalio je mađarskim biskupima i vjernicima na velikodušnoj potpori humanitarnoj inicijativi „Otvorene bolnice“ i aktivnostima Sirijskoga Caritasa. Naime, mađarski su vjernici od rujna 2018. godine, kada je Mađarska biskupska konferencija najavila prikupljanje novčanih priloga za pomoć kršćanima na Bliskom Istoku, darovali ukupno 200.000 eura.

U pismu upućenom Crkvi u Mađarskoj kardinal Zenari je istaknuo kako krvavi sukob, koji u Siriji već 9 godina sije pustoš, smrt i beskrajne kolone izbjeglica, nažalost još uvijek nije završio. Podsjetio je, osim toga, na bombaške napade i svakodnevne sukobe na sjeverozapadu te na još uvijek vrlo neizvjesnu situaciju na sjeveroistoku zemlje. Umirujućom smatra činjenicu da postoje dobrohotni i hrabri članovi društva koji, nasljedujući primjer Veronike, Šimuna Cirenca i dobrog Samaritanca, pomažu bližnjem koji se nalazi u teškoćama.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 83% sirijskog stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, dok je 54% bolnica u Siriji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zatvoreno ili samo djelomično u funkciji. To ukazuje na veliku potrebu za projektom „Otvorene bolnice“ koji je namijenjen prvenstveno siromašnim pacijentima bilo koje etničke ili religijske pripadnosti.

Više od 30.000 osoba primilo je medicinsku skrb u sklopu spomenute inicijative koju je prije dvije godine pokrenuo nuncij Zenari, a podržao, među ostalima, Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Očekuje se da će broj pacijenata do kraja treće godine dosegnuti 50.000. Osim što se njime osigurava zdravstvena skrb za najpotrebitije, projekt „Otvorene bolnice“ također pomaže u promicanju mirnoga suživota različitih vjerskih i etničkih skupina, posebice kršćana i muslimana. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. rujan 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: