Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Rim, 14. siječanj 2020.

PRVI PUTA UTIHNUT ĆE ORUŽJE SVIH SUKOBLJENIH STRANA U JUŽNOM SUDANU

Prekid vatre trebao bi stupiti na snagu u prvim minutama srijede 15. siječnja

Na susretu u organizaciji ekumenske Zajednice sv. Egidija u ponedjeljak, 13. siječnja 2020. u Rimu, prvi puta predstavnici Vlade Južnog Sudana i svih oporbenih skupina postigli su dogovor o općem prekidu vatre u toj afričkoj zemlji, javlja Vatican News.

Prekid vatre trebao bi stupiti na snagu u prvim minutama srijede 15. siječnja. U to će prvi puta biti uključene i skupine koje nisu potpisale sporazume iz prosinca 2017. i rujna 2018. godine, istaknuo je za Vatican News glavni tajnik Zajednice sv. Egidija Paolo Impagliazzo. Potpisnici su se također obvezali da će omogućiti pristup humanitarnoj pomoći iz inozemstva, što je vrlo značajno u ovom trenutku koji prijeti nestašicom hrane, ističe se u priopćenju.

Predstavnici Vlade predsjednika Salve Kiir Mayardita i različitih oporbenih skupina od nedjelje 12. siječnja razgovarali su u sjedištu Zajednice sv. Egidija u rimskoj četvrti Trastvere. Vođe izaslanstava Vlade Barnaba Marial Benjamin i oporbe Pagan Amum Okiech, zahvalili su papi Franji i canterburyjskom nadbiskupu Justinu Welbyju, kao i cijeloj kršćanskoj zajednici za njihovo zauzimanje za mir u Južnom Sudanu. Marial je posebno podsjetio na gestu pape Franje iz travnja 2019. kada je u Vatikanu na koljenima molio vođe sukobljenih strana za mir i poljubio im stopala. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: