Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Rim, 13. siječanj 2020.

BENEDIKT XVI. I KARDINAL SARAH NAPISALI KNJIGU O SVEĆENIŠTVU

„Iz dubine naših srca“ naslov je knjige u kojoj Benedikt XVI. i kardinal Sarah iznose i svoja razmišljanja o svećeničkom celibatu

Papa emeritus Benedikt XVI. i prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah napisali su knjigu o krizi svećeništva u Crkvi i svećeničkoj službi, objavila je Acistampa.

Neke odlomke iz knjige koja će ugledati svjetlo dana 15. siječnja na francuskom u izdanju izdavačke kuće Fayard i engleskom u izdanju nakladničke kuće Ignatius Press objavio je francuski dnevni list Le Figaro.

„Iz svakodnevnog slavljenja euharistije, koje uključuje trajno stanje služenja Bogu, spontano je nastala nemogućnost bračne veze“ ističe se u knjizi pod naslovom „Iz dubine naših srca“ u kojoj Benedikt XVI. i kardinal Sarah iznose i svoja razmišljanja o svećeničkom celibatu.

Benedikt XVI. u knjizi navodi: „Bez odricanja od materijalnih dobara svećeništvo ne može postojati. Poziv na nasljedovanje Isusa nije moguć bez ovog znaka slobode i odricanja od svih kompromisa. Celibat je uistinu bitan kako bi naš pristup Bogu mogao ostati temeljem našega života i izražavati se na konkretan način. Nema stalnosti ako ne stavimo svoje zajedništvo s Bogom u središte našega života.“

Moramo se neprekidno pročišćavati i biti uronjeni u Krista tako da On bude taj koji govori i djeluje u nama, a sve manje mi sami. Ovaj proces sjedinjenja s Njim i odricanja od onoga što je naše traje cijeli život i uključuje bolna oslobađanja i obnove, ističe Benedikt XVI.

O. Joseph Fessio, osnivač i urednik izdavačke kuće Ignatius Press, istaknuo je kako se u knjizi ne govori samo o svećeničkom celibatu nego, kako je naveo papa emeritus Benedikt XVI. u prvom odlomku, o „trajnoj krizi kroz koju svećeništvo prolazi već dugi niz godina. Ali i više od toga: riječ je o naravi Crkve i kršćanskom učeništvu.“

Prema izdavaču Benedikt XVI. i kardinal Sarah u knjizi progovaraju o duhovnim izazovima s kojima se danas susreću svećenici, uključujući celibat oko kojeg se u posljednje vrijeme lome koplja i ukazuju na dublje obraćenje Isusu Kristu kao ključu vjerne i plodne svećeničke službe i crkvene reforme.

Benedikt XVI. i kardinal Sarah pišu da „svećeništvo prolazi kroz teško razdoblje.“ Knjiga bi zato trebala biti poruka nade i objašnjenje biblijske i duhovne važnosti svećeničkog celibata, za kojeg autori kažu kako je nešto više od „pukog propisa crkvenog zakona“.

Autori „inzistiraju na tome da je obnova Crkve vezana uz obnovljeno razumijevanje svećeničkog poziva kao dioništva u Isusovu svećeničkom identitetu“ i „tvrde da celibat nije neobavezan za autentično svećeništvo.“

Izdaval je dodao da je knjiga dijelom odgovor „na pozive za preinačavanjem svećeništva, uključujući prijedloge upućene sa Sinode u Amazoniji“.

U Završnom dokumentu Posebne biskupske sinode za Panamazonsko područje biskupi su pozvali papu Franju da procijeni mogućnost da se na prostorima Amazonije, zbog velikog nedostatka svećenika na tom području, rede oženjeni muškarci, tzv. viri probati. U dokumentu se predlaže “da se za svećenika rede prikladni i cijenjeni muškarci iz zajednice, koji su imali plodan stalni đakonat, adekvatnu formaciju za svećenika te legitimno zasnovanu i stabilnu obitelj”. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: