Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. rujan 2020.

Vijesti

Plehan, 13. siječanj 2020.

JEDANAESTA OBLJETNICA SMRTI FRA GRGE VILIĆA

Misu zadušnicu u crkvi sv. Marka na Plehanu, predvodio je domaći župnik i gvardijan fra Anto Tomas

Povodom jedanaeste obljetnice smrti pokojnog fra Grge Vilića, svećenika franjevačke provincije Bosne Srebrene, Misa zadušnica služena je za njega u nedjelju, 12. siječnja 2019. u crkvi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Na Misi, koju je predvodio domaći župnik i gvardijan fra Anto Tomas, sudjelovalo je stotinjak vjernika kako s Plehanskog kraja tako i iz njegove rodne župe Potočani, te iz Odžačkog i Brčkoga kraja.

Fra Anto je u prigodnoj homiliji pozvao vjernike da mole za svoje svećenika, da im budu potpora u njihovoj odgovornoj službi te da mole za svoje pokojne svećenike, koji su ostavili velikog traga djelujući kao duhovni pastiri u nimalo lakim uvjetima. Na Misi se molilo i za sve pokojne svećenike koji su pokopani na Plehanu, napose za pok. fra Ivu Šimića, svećenika rodom iz Novog Sela Balegovci. Kako KUD iz toga mjesta nosi ime po njemu njegovi su članovi na Misi pjevali i sudjelovali u misnim čitanjima. U nazočnosti vjernika fra Anto je na grobovima franjevaca u mjesnom groblju izmolio opijelo.

Poslije Mise u Muzejski-galerijskom prostoru, koji je u izgradnji, prikazan je dokumentarni film o fra Grgi Viliću snimljen 2010., u kojem ga se s radošću sjećaju njegovi župljani i prijatelji. Posebna su svjedočenja o njemu izrekli; njegov brat Pavo, pok. fra Petar Andrijanć, župnik iz Svilaja, te mr. sc. Anto Knežević, predsjednik udruge Fra Grga Vilić, osnovane 2010. na poticaj fra Grginih prijatelja. Film je snimljen na prijedlog članova udruge Fra Grga Vilić, čiji je cilj skrb za intelektualno nasljeđe fra Grge Vilića, kulturna i izdavačka djelatnost te humanitarni rad. Udruga nastoji širiti tradicionalne vrjednote za koje se zalagao fra Grga: potpora zdravoj obitelji (otac, majka i djeca); ljubav prema zavičaju; čuvanje istine o našoj prošlosti; istraživački rad; tiskanje članaka i knjiga; stvaranje skladna suživota u Bosni i Hercegovini.

Fra Grga Vilić rođen je 1. rujna 1945. u selu Jošava, župa Potočani (općina Odžak). Za svećenika je zaređen 29. ožujka 1971. Kao župni vikar djelovao je u župama Livnu, Zenici, Plehanu, Potočanima, a kao župnik u Sivši, Dubici i Potočanima, a jedan je mandat bio i definitor u svojoj provinciji. Služio je i u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Bosne i Hercegovine u Zagrebu, utemeljio je i vodio Dom invalida Bosanske Posavine u Đakovačkoj Breznici. Pratio je sva zbivanja oko sebe i temeljito ih analizirao. U želji da što više toga spozna pročitao je mnoge knjige, napose povijesne te objavio niz članaka i četiri zapažene knjige: Korijenski izričaj Latina (priručnik latinskoga); Vrijeme stradanja (stradanje podvučjačkih Hrvata 1945.), Vrijeme sađenja (matica vjenčanih župe Podvučjak od 1773. do 1788.) i Podvučijak, zemlja i ljudi (monografija povodom 150. obljetnice župa Potočani i Dubica). Osim što je bio veliki intelektualac fra Grga je bio ljubitelj siromaha, veliki radnik kako na duhovnom tako i na drugim područjima zauzimanja za dobro čovjeka, uporan i ustrajan u svojim idejama. Bio je veliki domoljub. Rodni kraj, koji je doista volio, bio mu je svetinja, te je neumorno pozivao svoje Posavljake na povratak, molio da ne prodaju svoju zemlju. Upravo zahvaljujući njemu mnogi su se vratili I ostali u Podvučjačkom kraju.

Preminuo je 7. siječnja 2009. na službi župnika u svojoj rodnoj župi Potočani, a pokopan na plehanskom groblju. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: