Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. veljača 2020.

Vijesti

Slavonski Brod, 28. prosinac 2019.

UPRILIČENA JEDANAESTA BOŽIĆNA KORAĆANSKA VEČER

Šestotinjak Koraćana i njihovih prijatelja okupila je, 26. prosinca u Slavonskom Brodu jedanaesta u nizu Božićna koraćanska večer

Šestotinjak Koraćana i njihovih prijatelja okupila je u četvrtak, 26. prosinca na blagdan sv. Stjepana u velikoj dvorani Carpe Diem u Slavonskom Brodu jedanaesta u nizu Božićna koraćanska večer. Potvrdili su Koraćani i te večeri da vole svoj kraj, da njeguju zajedništvo, da žele Božić proslaviti zajedno u miru i veselju. Odjeveni u svečane narodne nošnje svojim su ih nastupom na samom početku, a i poslije tijekom večeri oduševili brojni članovi HKUD-a 'Tamburica', koje je i ove godine uz župu Uznesenja BDM Koraće bio organizator ovog velikog događaja.

Pozdravnu riječ uputio je na početku župnik fra Ivan Marić, koji je pjesmom 'Radujte se narodi' svojim župljanima i ostalim gostima čestitao Božić. Prigodnim riječima i čestitkom obratio se i predsjednik HKUD 'Tamburica' Šandor Lipovac ukazavši svojim Koraćanima na važnost obiteljskog zajedništva, te bogatstvo kulturne baštine Koraća. Posebno je zahvalio svojim kudovcima na uspješnom radu, redu i disciplini te svima koji su im kroz protekle godine na bilo koji način pomagali.

Uz fra Franju Dalibora Stjepanovića, župnika u Foči nazočni su bili predstavnici društveno političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske: dopredsjednik RS Josip Jerković, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara sa suprugom Ozanom, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslav Jeleč, načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić sa suradnicima, dopredsjednica skupštine Bosanski Brod Mladenka Kermenc, općinski vijećnik u Bosanskom Brodu Mato Kljajić, saborska zastupnica u RH Ljubica Maksimčuk, prof. Velimir Blažević te predstavnici Udruge Hrvata BiH Bosanski prsten Dopsin.

U svom obraćanju neki od njih pohvalili su rad HKUD Tamburica što svojim djelovanjem promiču, njeguju i čuvaju tradiciju običaje i kulturnu baštinu svoga kraja, prenose je na mlade, ustvrdivši da dok ta ljubav traje, trajat će i njihov rodni kraj i cijela Bosanska Posavina.

Vodeći program te večeri brodski novinar Mario Jurković iznio je neke statističke podatke o HKUD-u Tamburica Koraće, od prosinca 2011. kada je društvo ponovno počelo s radom. Nastupili su oni dosad 126 puta na raznim kulturnim manifestacijama diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Švicarske, na pokladnim prelima, na raznim akcijama, nastupali su na raznim kulturnim manifestacijama, na Državnoj smotri izvornog folklora Hrvata u BiH, a osvojili su ove godine i prvo mjesto za izravan nastup na Đakovačkim vezovima. Posebno je važno istaknuti njihovo sudjelovanje i organizaciju dosada sedam Međunarodnim smotri folklora u Koraću uoči Velike Gospe.

Članovi kuda uz prigodan su dar – zidni sat logo kuda Tamburica te večeri posebno zahvalili poduzetniku Mati Mrkalju, koji kudu pomaže materijalno i financijski te u pripremama projekata za prijavu na Javne pozive, natječaje.

Oni stariji članovi koji su na poseban način aktivni kao logistika – spremni uvijek podnijeti teret organizacije svih događanja, u znak zahvale za sav trud, zauzimanje ljubav i podršku, također su darivali umjetničkim slikama Gospe Koraćanske predsjednika Šandora, a župnika fra Ivana umjetničkom slikom izrađenom po liku restaurirane slike Ljube Laha – Gospa pod križem, koja je u ratu preživjela, i sada se nalazi u župnoj crkvi u Foči, a koju je prigodom obilježavanja 20. obljetnica stradanja Hrvata 2012. blagoslovio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, proglasivši je zavjetnom slikom prognanih Posavljaka. Ankica Stjepanović svakom je kudovcu darivala krunicu koju je sama izradila.

Pjevalo je i igralo te večeri i staro i mlado, a svojim pjevanjem i sviranjem zabavljali su ih Tadej Blažević, Ante Sedlić, Pero Šimić, izvorna grupa Kiki i Matej i narodna grupa 'Strong'. Zabavno je bilo i na izvlačenju sretnih dobitnika tombole, koja je i ove godina, zahvaljujući brojnim sponzorima, bila bogata. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. veljača 2020.

    Sette giorni con Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: