Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. rujan 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 26. prosinac 2019.

Brojni uzvanici na Božićnom prijemu kod kardinala Puljića

Brojni nositelji državne vlasti različitih razina, vjerski poglavari, diplomati i predstavnici raznih institucija i organizacija drugog dana božićne osmine na blagdan sv. Stjepana mučenika, 26. prosinca 2019. odazvali su se pozivu nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića te došli na Božićni prijem upriličen u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Na ulazu u dvoranu Svećeničkog doma goste je stiskom ruke pozdravljao i božićne čestitke primao kardinal Puljić zajedno s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom te generalnim vikarima Vrhbosanske nadbiskupije i Vojnog ordinarijata mons. Slađanom Ćosićem i mons. Željkom Čuturićem te prepoštom Kaptola vrhbosanskog mons. Antom Meštrovićem.

Nakon ceremonije dočeka i osobnog čestitanja, kardinal Puljić uputio je prigodnu pozdravnu riječ te „od srca sve zajedno i svakog osobno“ pozdravio i izrazio dobrodošlicu u svoje ime i u ime svih svojih suradnika“. Zahvalio je svim prisutnima na čestitkama i lijepim željama i za Božić i za Novu godinu kao i svima onima koji su uputili pisane čestitke.

Poseban pozdrav kardinal Puljić uputio je predvoditeljima Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini: reisu-l-ulemi Huseinu efendiji Kavazoviću uz napomenu da ovi „susreti i čestitke utvrđuju put dijaloga i traženja puta suradnje“, mitropolitu dabrobosanskom gospodinu Hrizostomu kojemu je zahvalio za sudjelovanje na božićnoj Polnoćki i čestitao mu skoro slavlje Božića kojeg pravoslavni vjernici slave po Julijanskom kalendaru, te predsjednicima Hebrejske zajednice u BiH i u Sarajevu gosp. Jakobu Finciju i gosp, Borisu Kužemjakinu kojima je poželio radostan blagdan Hanuke. Pozdravio je i sve čelnike državnih, entitetskih, županijskih ili kantonalnih te gradskih i općinskih struktura vlasti napominjući da neće nikoga pozdravljati poimence jer je ovih dana došlo do formiranja pojedinih struktura vlasti. Pozdravio je i sve kulturne, znanstvene, dobrotvorne i druge predstavnike kao i predstavnike međunarodnih, civilnih i vojnih institucija i nevladinih organizacija. Zahvalio je i svim nazočnim diplomatima napominjući da su mnogi otišli u svoje zemlje slaviti Božić sa svojim obiteljima.

„Posebno izražavam radost zajedništva onih koji su za ovaj Božić daleko od svojih najbližih. Zahvaljujem na izraženim lijepim željama i čestitkama onima koji su to učinili pismeno ili osobno. Zahvaljujem i svima onima koji su učinili da slavlje Božića bude vidljivo i doživljeno. Drago nam je da je slavlje proteklo mirno i bez provokacija, barem iz onog uvida kojeg imam“, kazao je kardinal Puljić te nastavio:

„Mi kršćani u slavlju Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji. Tako i ovo naše druženje smatram, kroz čestitanje Božića, stvaranje ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti“, rekao je kardinal Puljić.

Posebnu zabrinutost kardinal Puljić izrazio je zbog nepostojanja zakona o povratu oduzete imovine napominjući da se oduzeta crkvena imovina, u međuvremenu, preknjižava i prodaje bez suglasnosti Crkve. „Ne tražimo milostinju nego naše pravo da imamo od čega živjeti“, rekao je kardinal Puljić dodajući da određena potpora države crkvenim institucijama nije milostinja nego vraćanje duga za višegodišnje korištenje oduzete imovine. Dodao je da, iako su na oduzetoj zemlji izgrađena brojna zdanja, Crkva često mora kupovati pojedino zemljište na kojem želi izgraditi svoje objekte.

Kardinal Puljić osvrnuo se i na nespremnost državnih struktura da riješe pitanje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja svećenika i vjerskih službenika. Dodao je i da crkvene institucije moraju plaćati Porez na dodanu vrijednost (PDV) u svim segmentima prometa robe, a najvećim dijelom nemaju pravo na povrat tih sredstava.

„Što Vam zaželjeti na početku Nove godine 2020.? U prvom redu želim slogu i mir, dobro zdravlje i dobru suradnju. Neka se što prije uspostavi redovna struktura vlasti na svim razinama, kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego i njezinim radom. Želim da što prije dođe do rješenja Ustava u ovoj zemlji, što prije donešen Izborni zakon, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti; neka se što prije donesu i drugi zakoni kao i podzakonski akti koji će služiti prosperitetu građana i zadovoljstvo života. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale. Želim što manje otrovnih riječi u javnosti i više odgovornosti u svim strukturama a posebno u medijima“, kazao je kardinal Puljić te još jednom katolicima poželio čestit Božić i Isusovo porođenje, a svim građanima sretnu i blagoslovljenu novu 2020. godinu. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: