Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 15. prosinac 2019.

PAPA PRIMIO CRNOGORSKOGA PREMIJERA

Između ostaloga, razmijenjena su mišljenja o nekim međunarodnim pitanjima, osobito o budućnosti europskoga projekta, aktualnim religijskim izazovima i migracijama

Papa Franjo primio je u subotu, 14. prosinca 2019. u Apostolskoj palači u Vatikanu predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića.

Nakon polusatnoga susreta sa Svetim Ocem premijer Marković razgovarao je s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. U srdačnom ozračju bilo je riječi o postojećim dobrim bilateralnim odnosima te je izražena nada da će se kao takvi i nastaviti. Posebno je istaknuta vrijednost skladnoga međuetničkoga i međureligijskoga suživota koji stoljećima obilježava crnogorski identitet.

Razmijenjena su i mišljenja o nekim međunarodnim pitanjima, osobito o budućnosti europskoga projekta, aktualnim religijskim izazovima i migracijama, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Marković (61), pravnik, na čelu je crnogorske Vlade od godine 2016. Promatrači ocjenjuju da je na susretu bilo riječi i o mogućnosti uspostavljanja apostolske nuncijature u Crnoj Gori, što je naznačio kardinal Parolin nakon jednog susreta s Markovićem protekle godine, prenosi Kathpress. Konkordat Svete Stolice i Crne gore sklopljen je godine 2011., no nuncij još uvijek rezidira u Sarajevu. Oko 70 posto crnogorskoga stanovništva je pravoslavno, 16 posto muslimansko, a u dvije katoličke dijeceze, Kotorskoj biskupiji i Barskoj nadbiskupiji, prema vatikanskim podacima živi oko 20.000 katolika. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: