Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 15. prosinac 2019.

PAPA ODAO PRIZNANJE PASTORALNIM SURADNICAMA

Papa Franjo primio je u subotu, 14. prosinca predstavnice ženskih zajednica iz više dijeceza sjeverne Italije i potaknuo prisutnost žena u Crkvi.

Papa Franjo primio je u subotu, 14. prosinca 2019. predstavnice ženskih zajednica iz više dijeceza sjeverne Italije i potaknuo prisutnost žena u Crkvi.

Podsjetivši da je sv. Pavao VI. još kao milanski nadbiskup zamislio da mu posvećene žene pomažu u pastoralu, što je povezano i s imenom koji je izabrao kao papa – apostol Pavao je naime pisao o muškarcima ali i ženama koji su imali značajnu ulogu u počecima evangelizacije.

Papa je sudionicama audijencije predao napisani govor u kojem odaje priznanje njihovoj povijesti i identitetu, istaknuvši da je to bilo vrlo značajno kao oblik „ženske prisutnosti u Crkvi“. Posebno je istaknuo primjer Marije Magdalene, „apostolice apostola“, i njezine posebne karizme vjere i ljubavi za Gospodina, dodajući da je Isus izrazio dobrodošlicu i drugim ženama među svojim sljedbenicima te su i one imale odlučujuću prisutnost u svjedočenjima o uskrsnuću.

Sveti Otac istaknuo je i zasluge laika i iskustva izravne suradnje sa svećenicima i biskupima u službi narodu Božjem – u župama, obrazovanju, zatvorima, među siromašnima i bolesnima. U napisanom govoru nije se dotaknuo aktualne rasprave o ženskom đakonatu, prenosi Vatican News. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: