Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Plehan, 14. prosinac 2019.

NA PLEHANU OTVORENA IZLOŽBA KOMUNISTIČKIH KARIKATURA O ZAGREBAČKOM NADBISKUPU STEPINCU

"Komunističke karikature o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu nastale između 1945. i 1947. godine“

U organizaciji Franjevačkog samostana sv. Marka Plehan, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Đakovačko – osječke nadbiskupije i Matice hrvatske - ogranak Osijek otvorena je u petak, 13. prosinca 2019. u privremenim prostorijama franjevačkog samostana na Plehanu u Bosanskoj Posavini jedinstvena izložba pod nazivom "Komunističke karikature o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu nastale između 1945. i 1947. godine“ .

U pozdravnoj riječi domaći gvardijan fra Anto Tomas je naglasio kako su tom trećom fazom obnove Plehana – željeli Plehanu vratiti osnovnu misiju vjere i kulture, te je stoga i ova izložba o bl. Stepincu posebno važna kako bi ljudima približili pravu istinu života i djela ovoga za Hrvate velikoga sveca našega vremena. Dodao je kako je taj kulturni događaj važan kao poticaj za dovršetak izgradnje Muzejsko-galerijskog prostora u kojem bi trebale biti smještene sve umjetnine izmještene s Plehana tijekom zadnjega rata. „Mi ovdje želimo živjeti u istini i tu istinu predati generacijama koje dolaze iza nas. To je i glavni smisao što smo na Plehanu upriličili ovu jedinstvenu izložbu o Stepincu “ rekao je gvardijan Tomas te pozvao sve posjetitelje da mole na tu nakanu i za Stepinčevo proglašenje svetim.

Izvješće o važnosti ove jedinstvene izložbe, koje je po nazivom „Utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“ pripremio mons. dr. Vladimir Dugalić, dekan na đakovačkom KBF-u pročitao je Ivica Završki, potpredsjednik ogranka Matice hrvatske u Osijeku i zmaj Gornjogardski. Dr. Dugalić u svom je izvješću naglasio kako izložbi treba pristupiti kritički jer ona otkriva zašto i danas mnogi kardinala Stepinca gledaju u lošem svjetlu, da izložba otkriva pogubne posljedice ideološke manipulacije u kojoj su mnogi odgajani, uskraćeni za istinu i ostavljeni da žive u svojim zabludama, istovremeno daje i snažnu kritiku medija te otkriva pogubne posljedice kada se umjetnost i mediji stave u službu određene ideološke propagande.

„Ova izložba stoga je snažna kritika zlorabe medija od strane komunističke ideologije jer nam otkriva njezinu zloću, isključivost propagandu u kojoj cilj opravdava sredstvo, zatvorenost prema istini, jer ideologija stvara istinu. Izložba nam otkriva i pravu sliku komunizma, ideologije zla koja ne poštuje čovjeka i njegovo dostojanstvo te ne preza od laži“, ističe među ostalim u svom izlaganju dr. Dugalić.

Komentirajući propagandni dokumentarni film iz komunističkog vremena iz 1946. godine. o montiranom procesu protiv kardinala Stepinca, koji je te večeri prikazan, ističe da u filmu možemo vidjeti autentične snimke koje otkrivaju zanimljive pojedinosti sa suđenja. „On je plod komunističke propagande kojom su nastojali opravdati presudu, odnosno, osudu donesenu na osnovi zlouporabe političke moći i političkog sustava države koja u to vrijeme nije priznavala trodiobu vlasti niti je, bez obzira na formalne ustavnopravne proklamacije, poštivala temeljna načela pravne države i vladavine prava“, tvrdi mons. Dugalić.

Naglasivši kako je na temelju uvida u spise, Županijski sud u Zagrebu utvrdio kako su sudski postupak i sama presuda kardinalu Stepincu iz 1946, pravno neodrživi te kako njegova nevinost nikada i nije bila dovedena u pitanje jer je sama postupak i presuda komunističke vlasti nikada nisu bili pravno valjani dr. Dugalić tvrdi da izložba svjedoči kako je ideja postala važnija od čovjeka te nam otkriva pravo lice komunističke ideologije koja, nažalost, i danas još živi i svi osjećamo njezine posljedice.

Zmaj Završki na kraju je dodao kako o toj velikoj laži montiranog procesa o Stepincu ljudi u Hrvatskoj puno znaju dok je to izvan Hrvatske manje poznato, te im je stoga cilj da izložbu predstave diljem Bosne i Hercegovine Hrvatima i svim drugim ljudima kako bi im zorno pokazali o kakvoj se laži, obmani radi, jer da je u pitanju čovjek koji je bio svetac, a ne o zločinac.

Akademik Antun Tucak, zmaj Sovićki - upravitelj Zavoda hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Osijek i osnivač družbe Braće hrvatskog zmaja u Osijeku, predstavio je djelovanje družbe Braće Hrvatskog Zmaja osnovane 1905. godine, zabranjene 1946. i ponovo obnovljene 1990. godine s ciljem da bi propagirala svijetu među Hrvatima poznate Hrvate koji su dali svoj doprinos u znanosti kulturi i drugim područjima društvenog djelovanja. Dodao je kako je Družba podigla više od stotinu spomen obilježja poznatim Hrvatima te sudjelovala u podizanju spomen obilježja bl. Stepincu. Iskazao je svoju radost što mogu dati i svoj doprinos izgradnji Muzejsko-galerijskog prostora na Plehanu.

Uz domaće župljane i druge goste na otvorenju izložbe bili su i ostali članovi družbe Braće hrvatskog zmaja: prof. dr. Srećko Tomas iz Osijeka - zmaj Drinovački drugi, prof. emeritus Radoslav Galić iz Osijeka - zmaj Vinjankso-bekteški, Branko Grizelj - zmaj od središta Slavonskog Broda, mag. sci. Branko Mihalj iz Požege - zmaj Rakitsko-Kutjevački i pročelnik zmajskog stola Požeškog. Gvardijan fra Anto pokazao im je novosagrađenu crkvu sv. Marka, kapelicu sv. Ive, nedovršene zgrade Muzejsko-galerijskog prostora, kao i nedavno salivene temelje novog franjevačkog samostana.

Posjetitelji su toga dana mogli vidjeti i nedavno otvorenu izložba pod nazivom „Novi život staroga hrasta“, autora Ive Jelušića zaljubljenika u povijest Bosanske Posavine, koju čine 30-ak eksponata - replika prastarih zdjela Kostolačke kulture, izrađenih od abonosa - očuvanog drveta hrasta lužnjaka starog perko 5000 godina, a izvađenog iz korita rijeka Save u Bosanskoj Posavini. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: