Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Sarajevo, 13. prosinac 2019.

STRUČNO TIJELO ZA PRIJENOS LITURGIJSKIH SLAVLJA BK BIH ODRŽALO SVOJU SJEDNICU

Zaključeno je, između ostaloga, da Stručno tijelo do kraja ove kalendarske godine izradi Kalendar liturgijskih i drugih slavlja za medijsko praćenje u 2020. godini u okviru Katoličke Crkve u BiH

Stručno tijelo za prijenose liturgijskih slavlja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 13. prosinca 2019. održalo je svoju redovitu sjednicu u novom sastavu pod predsjedanjem vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja BK BiH.

Na sjednici sudjelovali su: urednica vjerskog programa na Federalnoj televiziji teologinja Marina Knežević, ravnatelj i glavni urednik Radio Marije BiH i superior zajednice Družbe Isusove u Sarajevu p. Mato Anić, glavni urednik Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba vlč. Josip Vajdner, gospodin Mario Glibić iz Mostara i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević. Ispričali su se zbog spriječenosti ekonom Banjolučke biskupije mons. Ivica Božinović i tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić.

Članovi Stručnog tijela su se osvrnuli na aktualni Kalendar liturgijskih i drugih slavlja za medijsko praćenje u 2019. godini u okviru Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini te konstatirali da je spomenuti kalendar (dostupan između ostalih na mrežnim stranicama Katoličke tiskovne agencije BK BiH) i Nedjelja.ba) pomaže brojnim medijskim djelatnicima da se mogu unaprijed pripremiti za prenošenje ili izvještavanje o pojedinom crkvenom događaju.

Nakon diskusije zaključeno je da Stručno tijelo do kraja ove kalendarske godine izradi Kalendar liturgijskih i drugih slavlja za medijsko praćenje u 2020. godini u okviru Katoličke Crkve u BiH. Također je dogovoreno da, između brojnih događanja, budu izdvojeni oni crkveni događaji koji imaju posebnu važnost na razini Biskupske konferencije BiH ili na razni pojedine biskupije kako bi bili što bolje medijski popraćeni. Zaključeno je i da Stručno tijelo, prema potrebi, predloži Radioteleviziji Bosne i Hercegovini (BHRT) pojedina crkvena događanja za izravno prenošenje.

Stručno tijelo za prijenose liturgijskih slavlja BK BiH osnovano je 1. prosinca 2017. u skladu s dokumentom BK BiH iz 2010. godine: Temeljne odredbe BK BiH za televizijski, radijski i internetski prijenos liturgijskih slavlja.

Prema Temeljnim odredba BK BiH za televizijski, radijski i internetski prijenos liturgijskih slavlja ovo Stručno tijelo će: u suradnji s pojedinim predstavnicima biskupija i provincija te s vodstvom programa religijske kulture javnih televizija i radija na razini BiH, odnosno mjerodavnih tijela medijskih kuća, izraditi godišnji raspored prijenosa liturgijskih slavlja, pazeći na zastupljenost svih krajeva BiH te vodeći brigu o posebnim slavljima i prigodama. Tako izrađen plan bit će dostavljen na odobrenje Vijeću BK BiH za liturgiju. Spomenuto mjerodavno stručno tijelo vodit će brigu da se odobreni plan poštuje, te da televizijski i radijski prijenosi budu u skladu s općim liturgijskim normama i ovim Temeljnim dokumentom. U tome smislu ono će u pripremanju pojedinoga prijenosa biti u povezanosti i suradnji s televizijskim i radijskim redateljstvom, kao i sa zaduženim osobama iz nad/biskupije s čijega se područja ostvaruje prijenos. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: