Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. kolovoz 2020.

Vijesti

Plehan, 12. prosinac 2019.

DONACIJA SANITETSKOG VOZILA ZA SAMOTAN NA PLEHANU

Franjevci su na Plehanu osposobili i jednog medicinskog radnika kojem je u poslanje uključena i skrb o starim i nemoćnima

Franjevci Plehanskog samostanskog područja u bitnome su pozvani da duhovno skrbe o povjerenom im puku. Međutim, zbog socijalne strukture povratnika, ustroja civilnog društva, kao i slabe provedbe zakonom određenih socijalnih i zdravstvenih usluga, često su prisiljeni biti povratnicima i više od duhovnih skrbnika: vatrogasna služba, socijalna, medicinska i sl. Ne nazirući skoro poboljšanje prilika na općem planu, u suradnji s pojedinim službama gvardijan fra Anto Tomas nastoji poboljšati kvalitetu pomoći koju povratnici očekuju iz Franjevačkog samostana. Na taj način se poboljšava i kvaliteta sigurnosti života samih franjevaca na Plehanu i ovom dijelu Bosanske Posavine.

U tu svrhu, krajem studenog, u četvrtak, 28. studenog 2019., na inicijativu fra Ante Tomasa, ravnatelj Županijske bolnice Orašje, g. Perica Jelečević poklonio je Franjevačkom samostanu na Plehanu sanitetsko vozilo opremljeno bolničkim nosilima/kolicima kao i osnovnom opremom za transport bolesnika. Pripremajući se za ovakav korak, franjevci su na Plehanu osposobili i jednog medicinskog radnika kojem je u poslanje uključena i skrb o starim i nemoćnima. Korak je to i poticaj prema osnivanju patronažne medicinske službe koja bi bila na raspolaganju povratnicima u ovom dijelu Bosanske Posavine. Hvale vrijedna je praksa Županijske bolnice kojom su oni stalno na raspolaganju za medicinsku skrb svih vjerskih službenika unutar Posavske Županije, ali isto tako vode medicinsku skrb o franjevcima Plehanskog samostanskog područja.

S vjerom da će ovaj korak poboljšati kvalitetu zdravstvene skrbi ne samo u Franjevačkom samostanu Plehan, nego i za sve povratnike u ovaj dio Bosanske Posavine, franjevci Plehana u svojim molitvama prose Božji blagoslov za djelatnike Županijske bolnice Orašje, kao i sve ostale dobročinitelje koji na bilo koji način pomažu opstanak franjevaca i podržavaju održivi povratak u porušenu Bosansku Posavinu. (kta/fia)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: