Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 12. prosinac 2019.

U VATIKANU MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O PALIJATIVNOJ SKRBI

Religije i medicinska etika postavljaju temelje za novi savez koji promiče dostojanstvo svakog pacijenta i pravo na njegu

Priznati vrijednost svakom životu te promicati kulturu skrbi nasuprot kulture odbacivanja, koja najviše dolazi do izražaja u slučaju starijih osoba, načela su na kojima se temelji međunarodni simpozij „Religije i medicinska etika: palijativna skrb i mentalno zdravlje u starijoj dobi“, otvoren 11. prosinca 2019. u Patrističkom institutu „Augustinianum“ u Vatikanu. Na tom dvodnevnom događaju koji organizira Papinska akademija za život, u suradnji sa Svjetskim inovacijskim samitom za zdravlje, globalnom zajednicom sa sjedištem u Kataru, okupilo se više od 250 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, na konferenciji za novinare održanoj jučer u Tiskovnom uredu Svete Stolice, napomenuo je da će na simpoziju sudjelovati predstavnici različitih religija, liječnici, znanstvenici i bioetičari. Podsjetio je također na dosadašnja postignuća tog tijela Svete Stolice na području zaštite života i palijativne skrbi, navevši kao primjer potpisivanje zajedničke izjave s Metodističkom Crkvom u Sjedinjenim Američkim Državama te s doktoricom Sultanom Afdhal u Kataru, u siječnju prošle godine.

Nadbiskup je, među ostalim, primijetio kako duži životni vijek sa sobom donosi povećanje broja oboljelih, što je pak povezano s većim zdravstvenim troškovima. Potrebno je stoga izbjeći mogućnost da porast broja starijih ljudi dovede do kulture eutanazije motivirane gospodarskim pitanjima. Predsjednik Papinske akademije za život naznačio je, osim toga, da postoji rizik od medicine okaljane pogrešnim načelom apsolutne učinkovitosti te istaknuo da vidik skrbi zahtijeva specifičan poziv jer, čak i kada izliječenje nije moguće, uvijek se može pružiti skrb i biti uz osobu.

Nadbiskup Paglia najavio je da će tijekom simpozija biti predstavljena Bijela knjiga za promicanje i širenje palijativne skrbi u svijetu, koju je pripremila međunarodna skupina stručnjaka. Tekst je dostupan na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, među ostalim i na internetskoj stranici Papinske akademije za život, te će biti podijeljen katoličkim sveučilištima i bolnicama u svijetu s ciljem poboljšanja poznavanja i prakse palijativne skrbi.

Združuje nas želja za promicanjem palijativne kulture, bilo da je riječ o tomu kako odgovoriti na iskušenje eutanazije i potpomognutog samoubojstva, bilo o razvoju kulture skrbi koja omogućuje pratnju u ljubavi sve do prijelaza praga smrti – rekao je nadbiskup. Simpozij se također fokusira na temu mentalnoga zdravlja starijih osoba te na pratnju njihove obitelji kako ju se ne bi prepustilo samoj sebi, a poseban je dio tog događaja posvećen dječjoj palijativnoj skrbi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: