Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Intervju

S. Bertila Kovačević, SMI

S. Bertila Kovačević, SMI

Sarajevo, 10. prosinac 2019.

S. Bertila Kovačević, SMI

Stablo Družbe Služavki Maloga Isusa ukorijenjeno je u bosansko tlo i natopljeno ljubavlju

Provincija Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije sestara Služavki Malog Isusa u Sarajevu 7. i 8. prosinca obilježava svoj Dan i pola stoljeća djelovanja. To nam je bilo povodom za razgovor sa s. Bertilom Kovačević, redovnicom ove družbe.

Naša sugovornica s. Bertila rođena je 11. svibnja 1948. u Bosanskoj Posavini u Adi, župa Sv. Ivana Glavosjeka u Odžaku. U Družbu Služavki Malog Isusa stupila je 1963. Prve zavjete položila je 1967. u Zagrebu, a doživotne 1973. u Čardaku kod Modriče. Najveći dio redovničkog života posvetila je radeći sa starim i bolesnim osobama u Caritasovim ustanovama kao njegovateljica, pratiteljica umirućih i ravnateljica u domu. U Njemačkoj je provela 24 godine, u Austriji – u Klagenfurtskoj biskupiji sedam, a u Belgiji pet godina. Briga za stare i bolesne bila je njezina velika ljubav i zadovoljstvo. Od 1983. do 1989. bila je provincijalna glavarica Provincije Bezgrješnog začeća BDM-a. Od 1992. djelovala je u Gašincima kod Đakova gdje se posvetila brizi o izbjeglicama koje su tamo bile smještene. Sada brine za bolesne i stare sestre u Vitezu.

Poštovana s. Bertila, 7. i 8. prosinca obilježava se 50. obljetnica osnutka Provincije Bezgrješnog začeća BDM-a sestara Služavki Malog Isusa u Sarajevu, i njezin Dan. Što nam možete reći o tomu?

Obljetnice su dobra prigoda pogleda prijeđenoga puta, a ujedno stanka usmjeravanja pogleda u budućnost. Početak života jedne obitelji, pa tako i redovničke, vidim kao životni udah Duha Svetoga koji oživljava dobro sjeme i daje mu sve potrebne sastavnice da može rasti sa svrhom donošenja dobrih plodova za korist onima kojima je namijenjeno. Tako je i s početkom života naše provincije.

Koje su bile okolnosti osnutka Vaše provincije?

Kada je nakon Drugoga vatikanskoga sabora, po preporuci dokumenta Perfectae caritatis sazvan Izvanredni kapitul Družbe 1969., raspravljalo se o njezinu životu i radu. Donesena je odluka o osnivanju triju provincija. Jedna od odrednica bila je i teritorijalna, a odnosila se na biskupije u nekadašnjim republikama Jugoslavije. Tako su zajednice u biskupijama uz jadransku obalu uključene u Splitsku provinciju Sv. Josipa, biskupije središnje i istočne Hrvatske u Zagrebačku provinciju Srca Isusova i Marijina, a biskupije Bosne i Hercegovine, te Srbije i Crne Gore u Sarajevsku provinciju Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije. Tada je uređeno poglavlje u Pravilima Družbe o organizaciji poslanja, sve u svrhu boljega vodstva, upravljanja apostolata zajednica i sestara. U nazivima provincija Generalni kapitul se vodio duhovnošću utemeljitelja družbe, sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera. On je dolaskom u Bosnu svoju nadbiskupiju posvetio Presvetome Srcu Isusovu. Častio je Isusovu Majku Mariju. U svojoj prvostolnoj crkvi dao je načiniti oltar Majci i bez grijeha začetoj. Upravo na oltaru Bezgrješne je svetohranište, a u istoj lađi je i njegov grob. Preminuo je upravo na svetkovinu Bezgrješne 1918., a njegovo tijelo čeka uskrsnuće u podnožju oltara Bezgrješne. Čudesna utemeljiteljeva ljubav prema Bezgrješnoj i njegovo sveto preminuće na tu svetkovinu tkivo je imena naše Sarajevske provincije.

Možete li nas podsjetiti na nekoliko najvažnijih nadnevaka provincije u ovo pola stoljeća?

Mislim da su provincijski kapituli posebno važna vremena, duhovi za život zajednice. Kroz 50 godina slavili smo ih 15. Svako zasjedanje donijelo je važne odluke za život provincijske zajednice. Doživjele smo i radost pokretanja postupka za proglašenje blaženim našega oca utemeljitelja. Glas o svetosti njegova života daje nam veliku duhovnu snagu i pomoć. Obnova naših samostana nakon ratnih stradanja i uništenja doživjele smo kao znak osobite Božje brige za život naše redovničke obitelji. Utemeljiteljeva spomen-soba u samostanu Egipat, te utemeljiteljeva spomen-kuća u Slavonskom Brodu stvarni su dragulji njegove duhovne i tvarne baštine koja je važna, ne samo za našu redovničku obitelj, nego i Svetu Crkvu. 


Razgovarala: Josipa Prskalo

Nastavak pročitajte u tiskanom izdanju ili na portalu nedjelja.ba

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: