Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Sarajevo, 10. prosinac 2019.

BLAGOSLOV VITRAJA I 100. ROĐENDAN NAJSTARIJE ŽUPLJANKE U BRIJEŠĆU

Kardinal Puljić blagoslovio je dva vitraja te je ova vjernička zajednica proslavila 100. rođendan svoje najstarije župljanke

U župnoj crkvi Sv. Leopolda Mandića, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je dva vitraja te je ova vjernička zajednica u sarajevskom prigradskom naselju Briješće proslavila 100. rođendan svoje najstarije župljanke. U večernjim satima svetkovine Bezgrješnoj začeća Blažene Djevice Marije, 9. prosinca 2019., kardinal Puljić predslavio je Misno slavlje pod kojim je blagoslovio vitraje u prezbiteriju crkve koji prikazuju likove Gospe Stupske i Sv. Leopolda Mandića, prenosi nedjelja.ba.

Nazočnu vjerničku zajednicu, među kojima je bila najstarija župljanka stogodišnjakinja Ljiljana Škraba te svećenici: kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić i nadbiskupov tajnik Štefan Marković, na početku je pozdravio župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika. Podsjetivši što je razlog ovoga slavlja zaželio je nazočnima dobrodošlicu u ovu najmanju sarajevsku župu koja broji 241 člana.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je protumačio smisao svetkovine Marijina bezgrješnog začeća te ukazao na milost koju Bog daje nagrađujući čovjeka dugovječnošću. U tom smislu istaknuo je da su ljudi pozvani ovaj život proživjeti imajući na umu kako se on nastavlja u vječnosti. S ovom je mišlju povezao i uvod u blagoslov vitraja zaželjevši da oni vjernike potiču na usrdniju molitvu Gospi Stupskoj i zaštitniku ove župe – Sv. Lepoldu.

Nakon Misnoga slavlja nazočni su ovaj događaj, koji će zlatnim slovima biti zapisan u kronike ove vjerničke zajednice, ovjekovječili zajedničkom fotografijom.

Potom su druženje nastavili u župnoj dvorani gdje su uz tortu čestitali svojoj najstarijoj župljanki njezin 100. rođendan.

Vitraji su djelo akademskog kipara i slikara Zdenka Jurišića, a izradila ih je tvrtka Staklorad iz Tolise. Vitraj Gospe Stupske darovao je nekadašnji ekonom nadbiskupije a sada župnik u Maglaju preč. Franjo Tomić, dok je vitraj Sv. Leopolda dar župljana ove župe. (kta)


Foto: Dražen Sekulić

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. rujan 2020.

    Il Papa prega per la pace nel Caucaso

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: