Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. kolovoz 2020.

Vijesti

Engu, 10. prosinac 2019.

PAPA: U SREDIŠTU ODGOJA MORA BITI ZAUZETOST ZA DRUŠTVO, OSOBA I OKOLIŠ

Papa Franjo u audijenciju primio predstavnike američke dobrotvorne Zaklade "Šansa u životu" koja je 1945. godine, osnovana za pomoć u odgoju i obrazovanju mladih

Papa Franjo primio je, 9. prosinca 2019. u audijenciju predstavnike američke dobrotvorne Zaklade „Šansa u životu“. Osvrnuvši se na današnje izazove i tehnološka sredstva kojima raspolaže sadašnje društvo, Papa je istaknuo neke temeljne elemente za odgoj novih generacija. Bitno je nove generacije odgajati kao aktivne građane koji sudjeluju u društvu i stavljaju u središte osobu, te istovremeno brigu za okoliš – rekao je Sveti Otac i napomenuo – U borbi za taj cilj treba sudjelovati i tehnološka inovativnost, te će ga upravo nove generacije, ako su dobro motivirane, moći ostvariti, jer su rođene i rasle u sadašnjem tehnološkom kontekstu.

U znaku stvaralačke vjernosti izvornoj karizmi, papa Franjo je, osim toga, rekao da cijeni želju Zaklade da se obnovi, tako da bude značajnija i djelotvornija u svojem poslanju, nadahnjujući se na smjernicama koje su izražene u enciklici Laudato si', u znaku integralne ekologije koja kao cilj ima razvoj čovječanstva i stvorenoga.

Kao posljedica 2. svjetskog rata, među mnogim nevoljama u Rimu bila je i prisutnost 100.000 djece koja su ostala bez obitelji i smještaja. Ta je situacija taknula mladog irskog svećenika Johna Patricka Crolla Abbinga koji se, umjesto diplomatske karijere, uz blagoslov pape Pija XII. radije posvetio brizi za siročad. Najprije je organizirao prihvatilište za djecu s ulice, a potom je zajedno s don Antoniom Rivoltom osnovao „Republiku mladih“ u mjestu Civitavecchia, odnosno 1953. godine „Grad mladih Rimljana“, i to su počeci nastanka te organizacije.

Nadahnut neovisnom i odlučnom naravi tih mnogih maloljetnika, osnivač je u samoupravi vidio bit života „Grada mladih“. Mlade i djecu nazivao je građanima, bio je to prvi korak prema odgoju za povjerenje, vještinu i odgovornost kako bi mogli upravljati svojim gradom. Nakon određenog vremena Gradovi mladih su se raširili po cijeloj Italiji kako bi zatim nastali i u Etiopiji, Boliviji, Kolumbiji, Gvatemali i Peruu. Do danas ta je organizacija pomogla više od 30.000 mladih, a 2016. godine promijenila je ime u „Šansa u životu“, poštujući na taj način nakanu osnivača i preuzimajući ulogu na međunarodnoj razini. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: