Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. kolovoz 2020.

Vijesti

Beirut, 10. prosinac 2019.

LIBANON: MARONITSKI BISKUPI TRAŽE POŠTENU VLADU

U toj zemlji već oko 50 dana traju prosvjedi protiv izvršne vlasti; U temelju je nezadovoljstva ozbiljna ekonomska kriza i vrlo visok javni dug

Libanonski biskupi traže da se riješi nacionalna kriza u toj zemlji, u kojoj već oko 50 dana traju prosvjedi protiv izvršne vlasti. Maronitski patrijarh Béchara Boutros Raï izrazio je zadovoljstvo odlukom predsjednika Michela Aouna da započne parlamentarne konzultacije, nadajući se brzom formiranju nove Vlade

Libanonski biskupi zatražili su da se riješi nacionalna kriza u toj zemlji, u kojoj već oko 50 dana traju prosvjedi protiv izvršne vlasti. U temelju je nezadovoljstva ozbiljna ekonomska kriza i vrlo visok javni dug koji prelazi 80 milijardi dolara. Kako bi pokušala riješiti taj problem, Vlada nacionalnoga jedinstva predložila je porezni plan koji je naišao na otpor stanovništva te pokrenuo prosvjede koji su 29. listopada doveli do ostavke premijera Saada Haririja. Iako su se parlamentarne konzultacije za imenovanje novoga premijera trebale održati danas, predsjednik Michel Aoun odlučio ih je odgoditi do 16. prosinca.

Suočeni s tom situacijom, maronitski su biskupi, u izjavi objavljenoj na kraju mjesečnoga sastanka, izrazili strah od kraha države i gladi koja kuca na vrata te primijetili kako nema pokazatelja prepoznavanja zahtjeva stanovništva ni odgovora na njih. Osim toga, osudili su politiku koja se utapa u osobnim interesima. Biskupi su pozvali na hitno formiranje poštene Vlade, sposobne očuvati zemlju od opasnosti koje joj prijete, zaustaviti korupciju, promicati nezavisnost pravosuđa, zajamčiti bankarski sustav koji služi građanima te udovoljiti zahtjevima stanovništva za dostojanstvenim životom.

Libanonski su biskupi također izrazili zabrinutost za mlade ljude koji su prisiljeni napustiti zemlju u potrazi za boljom budućnošću, dok politički vođe i dalje odgađaju svoje odluke. Maronitski patrijarh Béchara Boutros Raï izrazio je pak zadovoljstvo odlukom libanonskog predsjednika Michela Aouna o početku parlamentarnih konzultacija te nadu u brzo formiranje nove Vlade. Osvrnuo se, osim toga, na dva slučaja samoubojstva zbog financijskih teškoća koja su se dogodila prošlih dana u Libanonu te izrazio sućut i pozvao na molitvu za preminule, kao i za rješenje nacionalne krize kako bi se u zemlji prekinulo stanje stagnacije. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: