Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

15. kolovoz 2020.

Vijesti

Gornja Močila-Sijekovac, 8. prosinac 2019.

BLAGDAN SV. NIKOLE U ŽUPI GORNJA MOČILA-SIJEKOVAC

U župnoj crkvi u kojoj se okupilo mnogo djece, koje su doveli njihovi roditelji bake i djedovi, Misno slavlje predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas

Blagdan sv. Nikole svečano je u subotu, 7. prosinca 2019. proslavljen u župi sv. Ante Padovanskog u Gornjim Močilima- Sijekovcu u Bosanskoj Posavini.

U župnoj crkvi u kojoj se okupilo mnogo djece, koje su doveli njihovi roditelji bake i djedovi, Misno slavlje predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Suslavio je derventski dekan fra Ivan Marić, a posluživao trajni đakon Robert Čabraja te desetak ministranata. U prigodnoj homiliji fra Anto je pozvao vjernike da čuvaju tu lijepu tradiciju dočeka sv Nikole i slavlje njegova blagdana, te da tu baštinu predaju svojoj djeci i unucima.

Poslije Mise slijedio je glazbeno recitatorski program na kojem su djeca iz te župe pod vodstvom vjeroučiteljice Ivane Čabraja pripremili prigodne recitacije sv. Nikoli. Nakon što ih je publici kratko predstavila učenica Magdalena Čabraja slijedio je koncert brodskog harmonikaškog orkestara Bela pl. Panthy pod vodstvom prof. Sanje Nanuhanović iz Slavonskog Broda. Oni su otpjevali nekoliko adventskih i božićnih pjesama. Na kraju programa u crkvu je uz pljesak i dječju radost ušao sv. Nikola, a s njim je bio i krampus.

Obradovala su se djeca sv. Nikoli, koji je s njima razgovarao, pjevao, a potom i svakome uručio prigodne darove. Na kraju su na adventskom vijencu ispred crkve uz adventske pjesme upalili i drugu adventsku svijeću i tako najavili drugu adaventsku nedjelju. Duženje su nastavili uz zajedničku večeru u Sportskom centru. Bio je to veliki događaj za tu povratničku župu u kojoj je prije rata živjelo blizu 200 Hrvata katolika, a danas ih tu živi tek desetak, ali ohrabruje da su vezani uz svoju crkvu i župnika te često, napose preko vikenda, dolaze u svoj rodni kraj. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: