Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 8. prosinac 2019.

PAPA: PAŽLJIVO SLUŠATI, BEZ PREDRASUDA, DOPUŠTAJUĆI STVARNOSTI DA NAS DOTAKNE

Papa Franjo u audijenciju primio uredništvo isusovačkoga časopisa „Aggiornamenti sociali“ te u govoru istaknuo važnost slušanja i dijaloga

Slušanje je temeljni stav svake osobe koja želi učiniti nešto za drugoga – rekao je papa Franjo, primivši u audijenciju uredništvo isusovačkog časopisa „Aggiornamenti sociali“ iz Milana, povodom 70. obljetnice njegova osnutka. Upozorio je pritom da je potrebno pažljivo slušanje, bez predrasuda, dopuštajući stvarnosti da nas dotakne. Tako se ponekad sruše ili promijene vlastita mjerila – rekao je Sveti Otac i primijetio da unaprijed zauzeti stavovi i takozvane „škole mišljenja“ ne čine dobro.

Papa je potom primijetio kako u Europi danas vladaju predrasude i populizam, zemlje se zatvaraju, a ideologije vraćaju; stare ideologije koje su dovele do Drugog svjetskog rata. Zašto – upitao se te istaknuo da se ne obraća pozornost na stvarnost takvu kakva ona jest. Postoji projekcija onoga što ja želim da se čini i misli te onoga što ja želim da bude… To je kompleks kojim se stavljamo na mjesto Boga Stvoritelja – kazao je Sveti Otac te napomenuo da je stvarnost suverena te s njom treba ući u dijalog.

Valja uspostaviti dijalog sa stvarnošću, polazeći od evanđeoskih vrijednosti, od Isusova naučavanja, ne namećući ih dogmatski, već kroz dijalog i razlučivanje – predložio je papa Franjo te se prisjetio kako ga je, prilikom apostolskog pohoda Tajlandu, jedan isusovac upitao: „Koji je ispravan put za rad s izbjeglicama danas?“ Papa je odgovorio kako nema puta, već samo malih staza kojima svatko od nas mora pokušati proći, obraćajući pritom pažnju na stvarnost, utječući se Bogu u molitvi i razlučujući.

U životu se tako ide naprijed, kroz stvarnost, molitvu i razlučivanje, jer odgovor, čak i na društvena pitanja, preko nas mora doći od Gospodina – rekao je Sveti Otac te uredništvu časopisa preporučio da nikad ne prikrivaju stvarnost, već da ju pokušaju razumjeti. Preporučio im je također da vode dijalog s Evanđeljem, utirući male staze, te primijetio kako danas ne postoje evangelizacijske autoceste, već skromne staze koje će nas voditi naprijed.

Papa se osvrnuo i na strah od pogreške te kazao da kada padnemo trebamo zahvaliti Bogu zato što imamo priliku ustati i ići naprijed. Tko se ne pokreće iz straha da će pasti, okliznuti se ili pogriješiti, u životu neće nikada donijeti ploda. Samo naprijed, hrabro – rekao je papa Franjo te na kraju potaknuo – Uvijek čuvajte unutarnju slobodu, onu koju ima samo onaj tko želi biti u Božjoj prisutnosti i komu je uporište Evanđelje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: