Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. rujan 2020.

Vijesti

Tirana, 6. prosinac 2019.

ALBANSKI CARITAS PREUZIMA SKRB ZA 250 OBITELJI

U tijeku je izrada planova za rekonstrukciju stradalih domova, osiguravanje prikladnog smještaja za obitelji s djecom, stare i bolesne, pružanje psihološke i socijalne podrške

U nedavnom potresu u Albaniji, u kojem su najviše stradali gradovi Durrës, Tirana i Lezhë, za koje je Vlada Albanije proglasila elementarnu nepogodu, prema procjenama stradalo je oko 1 200 obiteljskih kuća i zgrada, osam osnovnih škola i jedna bolnica.

U glavnom gradu Tirani smrtno je stradala 51 osoba, teško ozlijeđenih je oko 100, a lakše još 900 osoba. Više od 10 000 ljudi nalazi se u šatorskim naseljima ili je raseljeno u zidane objekte, u kojima nalaze nužni smještaj, izvješćuje Hrvatski

Djelatnici Caritasa Albanije su od 28. do 30. studenog obišli su 19 lokacija na kojima su smješteni stradalnici od potresa: Durres, Thumanë, Pezë, Ndroq, Vaqarr, Vorë, Mamurras, Kamza, Bathorë, Laç, Shijak, Torovicë, Shengjin (Hotel Rafaelo), Gramsh, Bubq i okolna sela, Lezhë, Ishem, Sukth.

Ukupno 16 župa i redovničkih zajednica bilo je zahvaćeno potresom. Nekolicina svećenika i redovnika/ca zbrinuti su u susjednim župama.

Sada je pred Caritasom Albanije izazov da zbrine oko 250 obitelji za koje su preuzeli skrb, a u tijeku je izrada planova za rekonstrukciju stradalih domova, osiguravanje prikladnog smještaja za obitelji s djecom, stare i bolesne, pružanje psihološke i socijalne podrške te snabdijevanje osnovnim životnim potrepštinama. O konkretnim zahvatima, projektima rekonstrukcije i rehabilitacije u zajednicama stradalim potresom više u tjednima pred nama.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su iskazali kršćansku solidarnost sa stradalnicima od potresa u Albaniji te poziva sve one koji mogu i žele da svoj dar, osobito u adventskom vremenu, daruju pozivom na donacijski telefon 0609010 (cijena po pozivu 6,25 kn; PDV uključen), on-line donacijom na www.caritas.hr – Žurne akcije u svijetu – Albanija ili uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR0523400091100080340; poziv na broj 2711; svrha uplate ALBANIJA, ili u najbližoj župi. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. rujan 2020.

    Il Papa prega per la pace nel Caucaso

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: