Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 5. prosinac 2019.

PAPA POLJSKOJ SOLIDARNOSTI: DOBRO I PRAVEDNOST PRATI BOŽJA PRISUTNOST

Prije opće audijencije papa Franjo je pozdravio vodstvo Solidarnosti, poljskoga sindikata koji je krajem '80-ih godina bio ključan za pad komunizma u Poljskoj

Prije opće audijencije u srijedu, 4. prosinca 2019. papa Franjo je pozdravio vodstvo Solidarnosti, poljskoga sindikata koji je krajem '80-ih godina bio ključan za pad komunizma u Poljskoj.

Uvjet je za pozitivne promjene u društvenim strukturama iznad svega promjena mentaliteta, uvjerenja i ponašanja, za koje valja odgojiti mlade naraštaje. U suprotnom, i same nove strukture, prije ili poslije, neće više služiti općem dobru nego posebnim skupinama, i postat će korumpirane, teške i nedjelotvorne, pa čak i štetne – rekao je Papa.

Ta organizacija, koju je tada vodio Lech Walesa, bila je nadahnuće i izvan granica – primijetio je papa Franjo te izrazio zadovoljstvo zbog njihova služenja u korist općega dobra i zbog različitih stručnih skupina koje djeluju u Poljskoj. Prije 40 godina sveti Ivan Pavao II. je u Varšavi za svoje sunarodnjake i za svoju zemlju zazvao Božju prisutnost i dah Duha Svetoga. Jednako je tako papa Franjo podsjetio da je iskreno traženje pojedinaca i skupina kako bi pronašli dobro, istinu i pravednost, uvijek popraćeno Božjom prisutnošću.

Znak otvorenosti Božjem duhu jest, naime, solidarnost prema osobama lišenima njihovih neotuđivih prava, solidarnost koja se ostvaruje na radnom mjestu i na području obrazovanja, u društvenim, gospodarskim, političkim i međunarodnim odnosima. Riječ je o osjetljivosti na glas braće i sestara koji su lišeni prava na dostojne radne uvjete, na pravednu nagradu potrebnu za prehranjivanje obitelji, na zdravstvene usluge ili na odmor – istaknuo je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: