Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. kolovoz 2020.

Vijesti

Madrid, 5. prosinac 2019.

PAPINA PORUKA SUDIONICIMA KONFERENCIJE UN-A O KLIMATSKIM PROMJENAMA U MADRIDU

„Suočavamo se s važnim izazovom, s klimatskim promjenama, ali riječi su još uvijek daleko od konkretnih akcija“

U ponedjeljak, 2. prosinca 2019., u Madridu je započela spomenuta konferencija koja će trajati do 13. prosinca. Na otvaranju skupa Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin pročitao je poruku koju je papa Franjo poslao čileanskoj ministrici okoliša i predsjednici konferencije o klimi, Carolini Schmidt, kao i svim sudionicima. U Papinim se riječima osjeća žaljenje zbog zakašnjenja u kojemu se međunarodna zajednica suočava s klimatskim promjenama, jednim – kako je napisao – od najvažnijih izazova za ljudski rod, te poziv da se ne propusti ta prigoda za očuvanje našega zajedničkog doma.

Sadašnje obveze koje su države preuzele u svrhu ublaživanja i prilagođivanja klimatskim promjenama vrlo su daleko od onih doista potrebnih kako bi se postigli ciljevi određeni Pariškim sporazumom o klimi – istaknuo je Papa koji ne bira riječi kada opisuje sadašnje stanje.

Podsjeća, naime, da su brzo stupanje na snagu sporazuma, te poduzete inicijative i nastojanja u utvrđivanju boljih načina za njegovu primjenu, pokazali veću svijest raznih čimbenika međunarodne zajednice o važnosti i potrebi za suradnjom u izgradnji našega zajedničkog doma. Međutim, Papa upozorava također da je, nakon četiri godine, ta svijest još uvijek prilično slaba i nesposobna dati prikladne odgovore na snažan osjećaj potrebe za brzim djelovanjem koji proizlazi iz znanstvenih podataka koji su nam na raspolaganju.

Sadašnja istraživanja pokazuju koliko su riječi daleko od konkretnih akcija – primijetio je papa Franjo te napomenuo da bismo se trebali ozbiljno upitati postoji li politička volja da se pošteno, odgovorno i hrabro namijene veći ljudski, financijski i tehnološki resursi kako bi se ublažile negativne posljedice klimatskih promjena, te kako bi se pomoglo siromašnijem i ranjivijem stanovništvu koje je najviše pogođeno.

Potrebna je jasna politička volja, sposobna usmjeriti financijska i gospodarska ulaganja na područja koja uistinu čuvaju uvjete za život dostojan ljudskoga roda na zdravom planetu, i to za danas kao i za budućnost. Pozivajući na razmišljanje o izazovu koji se nalazi pred svima nama Papa je istaknuo da ima mogućnosti, ali ne smijemo dopustiti da se ona zatvori.

Moramo iskoristiti tu priliku kroz naše odgovorno djelovanje na gospodarskom, tehnološkom, društvenom i odgojnom području, dobro znajući da je naše djelovanje međuovisno – istaknuo je Papa te na kraju napomenuo da ne smije na mladima ostati zadaća da na sebe preuzmu probleme koje su potaknule prethodni naraštaji. Imamo se zauzeti kako bismo im pružili dobru i dostojnu budućnost – želja je pape Franje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: