Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. srpanj 2020.

Vijesti

Breza, 4. prosinac 2019.

PROSLAVA SV. BARBARE U BREZI

Misno slavlje uz koncelebraciju 14 svećenika, predslavio je profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i odgojitelj sjemeništaraca fra Josip Ikić

Župa u srednjobosanskom gradiću Brezi, jedina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja je posvećena zaštitnici rudara – Sv. Barbari, proslavila je 4. prosinca 2019. svoj patron. Sveto misno slavlje u brezanskoj crkvi sagrađenoj 1932., uz koncelebraciju 14 svećenika među kojima je bio prepošt Kaptola Vrhbosanskog i fojnički arhiđakon mons. Ante Meštrović, predslavio je profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i odgojitelj sjemeništaraca fra Josip Ikić, prenosi nedjelja.ba.

Nazočne je na početku mise pozdravio i dobrodošlicu izrazio župnik domaćin dr. preč. Pero Brkić, dekan Sutješkog dekanata.

Fra Josip je u svojoj propovijedi osvijetlio život Sv. Barbare te ukazao na potrebu vjerničkoga suprotstavljanja duhu vremena čije se opasnosti ogledaju kroz: požudu tijela, požudu očiju i oholost života.

Uz životne primjere i poticaj iz životopisa zaštitnice rudara, ukazao je na važnost svjedočenja vjere i u današnjici te poželio da zagovor ove Božje ugodnice prati župnu zajednicu u Brezi.

Na kraju mise župnik je Brkić uputio riječi zahvale nazočnima posebno istaknuvši povezanost franjevaca iz Visokog s ovom župom.

Nakon mosnoga slavlja župljani i župnik Pero pripremili su za sve ručak. Vrijedi spomenuti kako su radost župnoga patrona s domaćim katolicima došli podijeliti načelnici općina: Vareš Zdravko Marošević i Breza Munib Zajimović te članovi HKD Napredak Ilijaš.

Spomenimo da su se župljani za proslavu svoga patrona pripremali devetnicom te intenzivnije i trodnevnicom kada su svete mise predslavili župnik Brkić i fra Marinko Štrbac.

Inače, Breza je nekoć bila sjedište militantnog plemena Desitijata, a s obzirom da je kraj bogat rudom mrkoga uglja, ovdje je 1907. otvoren i rudnik. Budući da je bilo dosta katolika, 1935. utemeljena je župa, odvajanjem od tadašnje velike župe Novo Sarajevo. Danas vjernička zajednica u ovome gradu broji 140 članova, naspram prijeratnih 950. Godine 2001. bilo je oko 520 vjernika nakon čega je uslijedio proces odseljavanja mladih pa današnji broj predstavlja jezgru koja je poprilično stalna. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: