Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. srpanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 4. prosinac 2019.

PROF. DR. NIKO IKIĆ PROMOVIRAN U POČASNO ZVANJE PROFESOR EMERITUS

U Svečanoj sali rektorata Univerziteta u Sarajevu, održana je svečana sjednica Senata i promocija profesora emeritusa

U ponedjeljak, 2. prosinca 2019. u Svečanoj sali rektorata Univerziteta u Sarajevu, održana je svečana sjednica Senata i promocija profesora emeritusa među kojima je i umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Niko Ikić. Ovaj događaj je prvi od nekoliko kojim Univerzitet u Sarajevu obilježava svoju 70. godišnjicu postojanja. Između ostalih, svečanoj sjednici nazočili su izv. prof. dr. Darko Tomašević, dekan, profesor emeritus Mato Zovkić, mr. sc. Božo Odobašić, umirovljeni profesor, izv. prof. dr. Milenko Krešić i izv. prof. dr. Drago Župarić.

Svečani događaj započeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i studentske himne Gaudeamus igitur. Svečanom skupu potom se obratio prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta, koji je u svome govoru istaknuo nekoliko značajnijih postignuća Univerziteta u Sarajevu u proteklih nekoliko godina.

Nakon toga pristupilo se promociji profesora emeritusa. U počasno zvanje profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu promovirani su dr. Esad Duraković, akademik dr. Asif Šabanović, akademkinja dr. Mirjana Vuković, prof. dr. Ramo Masleša i prof. dr. Niko Ikić.

U ime promoviranih profesora prigodan govor održao je prof. dr. Niko Ikić. Istaknuo je kako put do ovog zvanja nije nimalo lagan: „Mi kao ovjenčani čašću emeritusa potpuno smo svjesni svoje ograničenosti. Ipak u procesu filtriranja fakultetska i sveučilišna tijela su zaključili da su naša imena dostojna za ove počasti. Hvala Vam na tom povjerenju, koje u nama budi novu odgovornost u znanstvenom radu, koji je uvijek put od poznatog do manje poznatog ili potpuno nepoznatog. Na tom putu nema ubiranja ruža bez krvavih ruku, taj put isključivo vodi per aspera ad astra, na tom putu nema vijenaca bez napornog rada, osim na kriminalan i ilegalan način.“ Podsjetio je prisutne kako je u rimsko doba titula emeritus označavala one vojnike koji su časno i odvažno služili caru i kraljevstvu te zahvalio Senatu Univerziteta u Sarajevu na ovome izboru, ali i matičnim fakultetima izabranih profesora na inspiraciji i podršci. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: