Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. srpanj 2020.

Vijesti

Split, 4. prosinac 2019.

KARDINAL PULJIĆ I ŽUPAN BOBAN RAZGOVARALI O TEŠKOM POLOŽAJU HRVATA U BIH

Kardinal Puljić pohodio je sa svojim suradnicima Splitsko-dalmatinsku županiju

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić razgovarali su 3. prosinca 2019. u Splitu o položaju Hrvata u BiH i načinima na koje im Splitsko-dalmatinska županija može pomoći, a početkom iduće godine najavljena je i tribina na tu temu koja bi trebala okupiti eminentne stručnjake i gospodarstvenike s područja županije.

"Organizirat ćemo tribinu u siječnju ili veljači o položaju Hrvata u BiH, pozvat ćemo eminentne predavače, gradonačelnike i načelnike svih 55 gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji te poduzetnike i gospodarstvenike", rekao je župan Boban u uvodnoj, jako emotivnoj riječi dobrodošlice. Župan je gostima govorio o predstavljanju knjige „Sv. Jeronim Dalmatinac - život i djelo“, u četvrtak u Zagrebu, te o razlozima i motivima izbora sv. Jeronima za zaštitnika SDŽ. Podsjetio je župan na sve hrabre liječnike koji su iz Splita i županije , kroz ratno vrijeme, skrbili o ranjenicima i bolesnima od Nove Bile do Rame i Tomislavgrada, Mostara i Stoca, kazavši da su Hrvati u BiH i Hrvati u RH jedan narod te da Hrvati iz BiH moraju uvijek znati da nisu sami ni ostavljeni. "Kada je bilo najteže pomagali smo se međusobno, pomagat ćemo se i dalje. Vaš dolazak je uzoriti oče kardinale blagoslov našoj Županiji u ovo vrijeme Došašća, u što ste se mogli uvjeriti i sami u susretu s brojnim djelatnicima koji su Vas s poštovanjem i oduševljenjem pozdravili. Neka se crtaju kojekakve granice", parafrazirao je župan rečenicu koju je često tijekom rata kardinal Puljić često ponavljao - "ali dok je nas, Vaše braće i sestara u Hrvatskoj, nitko vas ne će i ne može precrtati", poručio je župan Boban. Izvijestio je i kako je na sastanku s kardinalom Puljićem bilo riječi o položaju Hrvata u BiH: tema o postratnom rješavanju određenih sakralnih i materijalnih problema Hrvata u Sarajevu.

Kardinal Puljić je zahvalio županu Bobanu na pozivu da posjeti Splitsko-dalmatinsku županiju kako bi razmotrili mogućnosti pomoći te županije vjernicima Hrvatima, i drugima potrebitim ljudima u BiH. Kazao je i kako Hrvati u BiH žele biti jednakopravni. "Zato nam je važna potpora i materijalna i moralna i duhovna i politička", poručio je kardinal Puljić, te dodao "Papa mi je povjerio da Crkva (u BiH) opstane, a neće opstati ako nema hrvatskog naroda jer svi katolici su 99 posto Hrvati. Upitan je naš opstanka na tim prostorima, bez potpore teško ćemo moći sami", rekao je kardinal Puljić. Istaknuo je kako se u Hrvatskoj u zadnje vrijeme promijenila klima u vezi BiH i hrvatskog naroda u njoj.

"Ozbiljna struktura vlasti u Republici Hrvatskoj ozbiljno računa s našim opstankom i pravodobno reagira. Međutim ima i povratna reakcija – ljute se neki naši susjedi, zašto se sada Hrvatska najedanput zainteresirala za naš opstanak", kazao je kardinal Puljić. Dodao je kako je i kod međunarodne zajednice već stvorena klima kako je lakše riješiti BiH s dva naroda nego s tri.

"Moramo reći iskreno da je tronožac najstabilniji stolac, ako je jedna noga kraća odmah se prevrne. U BiH su tri konstitutivna naroda i onda, ako želimo stabilnu BiH, ne možemo dopustiti da se zanemari jedan konstitutivni element", istaknuo je kardinal Puljić.

"U zadnje vrijeme", kazao je kardinal Puljić, "čuju se priče o građanskoj BiH, a zagovornici takve BiH se tobože pozivaju na ZAVNOBiH. Međutim, ne čitaju dobro što piše u zaključcima ZAVNOBiH-a, da ta i takva država nije ni muslimanska, ni hrvatska, ni srpska, nego je i jednih, i drugih i trećih. Drugim riječima nije građanska, nego upravo država naroda koji u njoj žive", zaključio je kardinal Puljić.

Uz župana Bobana, prijemu su nazočili zamjenik župana Luka Brčić i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić, te Ivan Baćak iz županova kabineta. Kardinala Puljića su dopratili njegov tajnik vlč. Štefan Marković i Antun Ivanković iz Tovarnika, koji koordinira pomoć hrvatskih institucija Vrhbosanskoj nadbiskupiji, prenosi mrežna stranica Splitsko-dalmatinske županije. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: